#Mojsevdah u borbi za održanje pozitivnog kolektivnog duha

Vođeni mišlju da predaja ne dolazi u obzir i da raspjevana Bosna nikad neće utihnuti i klonuti duhom, u ime Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” magazin Biserje pozvao je prošle sedmice građane na izazov pod naslovom #Mojsevdah #Biserje. Odmah su počeli pristizati izvrsni snimci u kojima građani Bosne i Hercegovine, Sandžaka i naše dijaspore pjevaju sevdalinke i pjesme nastale po uzoru na sevdalinke. Izazov su prihvatili i prominentni estradni umjetnici poput Halida Bešlića, Hanke Paldum, Mesuta Kurtisa, Eldina Huseinbegovića, Armina Muzaferije, Latifa Moćevića, Maida Hećimovića i drugih.

Njima treba pridodati i druge istaknute ličnosti bošnjačke i bosanskohercegovačke muzičke scene, čak i one koji su u široj javnosti prije svega poznati po interpretiranju duhovne muzike, kakvi su Burhan Šaban, Aziz Alili, Madžid Abaza, Mustafa Isaković, ali i đakon Branislav Rajković koji je otpjevao tursku ilahiju Ašika Junuza. Učestvovanjem u izazovu, oni su, uz tople riječi podrške, pozvali građane da ostanu u svojim kućama i drže se instrukcija nadležnih institucija. Uostalom, cilj ovog projekta i jeste da se pozove na otvorenost uma i srca, čak i onda kada su naše kuće i ulice zatvorene.

“Skloni smo povjerovati da je čovjek stvoren iz ljubavi te prema njoj gaji svoje najintimnije povjerenje. Slušajući i pjevajući sevdah, nalazimo se u odnosu dijeljenja ljubavi prema svojoj okolini koja može biti žena, muškarac, rodno mjesto, domovina ili jednostavno svaki slušatelj srodne profinjene emotivne građe iz koje izvire sama sevdalinka. Stoga, mi u BZK ‘Preporod’ i magazinu Biserje smatramo da je u ovom trenutku, kada govorimo o očuvanju mentalnog zdravlja naših ljudi, pjevanje o ljubavi, odnosno uzimanje ljubavi na jezike i srca naša, umjesto panike i očaja, dobar put da se održimo kao kolektiv. E sad, ponor beznađa i ljubavnog očajanja te osjećanje bezizlaznosti, uslijed neostvarene ili neuzvraćene ljubavi, vjerolomstva i iznevjerenog očekivanja, također su osjećanja koja možemo podijeliti slušajući sevdalinku, ali mi ovdje govorimo o pjesmi kao ventilatoru, katalizatoru i ispušnom ventilu”, kazao je o projektu glavni i odgovorni urednik Biserja i generalni projekt-menadžer BZK “Preporod” Filip Mursel Begović, na čiju je inicijativu i pokrenut ovaj projekt.

On ističe da je poziv #Mojsevdah usmjeren prema svim građanima u Bosni i Hercegovini i dijaspori. Kako kaže, svima treba biti jasno da se sevdalinka prvenstveno označava kao gradska narodna pjesma Bošnjaka, te da su glazbeni izraz i tekstovni sadržaj pretežno islamsko-orijentalni te se ova pjesma prepoznaje kao odraz bošnjačke životne sredine i kulture, no sevdalinka se, baš kao i svaka ljubav, raširila i van bošnjačke nacionalne sredine, na bosanskohercegovački i cijeli južnoslavenski prostor.

Predsjednik BZK “Preporod” dr. Sanjin Kodrić kazao je da institucija na čijem je čelu ovim projektom nastoji sa svoje strane pomoći situaciju u kojoj se našlo naše cjelokupno društvo s pojavom epidemije virusa COVID-19. “Kako bi se spriječilo ubrzano širenje virusa, svi smo morali drastično promijeniti način života, te svi, htjeli – ne htjeli, živimo na neki drugi, nama dosad stran način, a mnogi su i nemalo uplašeni svime što se zbiva… No život i dalje mora teći, mora se sačuvati životna snaga i optimizam, i upravo se tu javlja kultura – kultura kao snaga i pokretač. Tako je, dakle, došlo do ideje da putem našeg portala za kulturu Biserje.ba pokrenemo izazov  #Mojsevdah. Ljude, naprosto, animiramo da u ovoj našoj prijetećoj svakodnevici pronađu zrnce ljepote i da ga podijele s drugima putem našeg portala”, kaže Kodrić, ističući da odabir sevdaha nije slučajan.

“S jedne strane, upravo je sevdah jedan od najprepoznatljivijih segmenata naše kulturne baštine, dok je s druge strane sevdah našeg čovjeka pratio, a i dalje prati, gotovo u svakom segmentu života – i onda kad je ushićen i kad se veseli, ali i onda kad ga, kako to kaže upravo narodna pjesma, tuga mori. A tako istovremeno afirmiramo i našu kulturnu baštinu, činimo je živom i životno prisutnom, ali, isto tako, pomažemo da pjesma ili kultura uopće nadvlada strah i druge izazove situacije koju, nažalost, trenutno živimo. Na prvi pogled, danas svi trebaju samo ono što će im pomoći da prežive ovu pošast koja se krije iza ‘šifre’ COVID-19. Međutim, interes koji je pokrenula naša inicijativa #Mojsevdah pokazuje i nešto drugo – to koliko ljudi trebaju i kulturu da bi preživjeli i živjeli kao ljudi, kao ljudska bića. To je i sasvim razumljivo jer nema pravog čovjekovog života, tj. života u njegovoj cjelovitosti i punini, bez onih ‘viših’ sadržaja koje nazivamo kulturom”, ističe Kodrić.

Predsjednik BZK “Preporod” poručuje da izazov #Mojsevdah nije jedini projekt kojim naša temeljna institucija kulture nastoji odgovoriti na našu trenutnu životnu situaciju. Tih projekata, kako kaže, ima još i uskoro će se početi realizirati. “Nastojimo i na ovaj način biti društveno odgovorni i društveno korisni, kako to Bošnjačka zajednica kulture ‘Preporod’ čini gotovo već 120 godina, još od 1903. pa nadalje. Primjereno situaciji, danas to radimo uglavnom online, ali istovremeno u tišini i izolaciji nastavili smo i rad na brojnim drugim našim ranije započetim kulturnim i naučnim projektima od šireg značaja, jer kad se, ako Bog da, sve ovo završi, i dalje će nam trebati sve ono na čemu radi Bošnjačka zajednica kulture ‘Preporod’ kao najstarija i temeljna ustanova kulture Bošnjaka. Tako, dok preko portala Biserje.ba pozivamo na sevdah i trenutke smiraja i nade u pjesmi, mi npr. istovremeno radimo i na nastavku edicije Bošnjačka književnost u 100 knjiga, radimo i na novom Pravopisu bosanskog jezika, na Enciklopediji Bošnjaka itd., odnosno na brojnim drugim projektima od kapitalne važnosti, a koje itekako trebamo, posebno onda kad se svi zajedno vratimo u normalni život”, poručuje Kodrić.

Snimajte se i pošaljite video porukom na stranicu na Facebooku magazina Biserje (https://www.facebook.com/biserjemagazin/) ili mail biserje.ba@gmail.com, a najbolje snimke bit će objavljene u nadi da će pridonijeti kolektivnom mentalnom i duhovnom zdravlju. “Snimajte sami sebe, svoje nane, dede, majke, očeve, djecu”, poručuju iz BZK “Preporod”. Video ne bi smio prelaziti 1 minutu, a uz snimak treba poslati ime i prezime izvođača te grad / državu iz koje dolazi.

Za najbolje izvedbe #Mojsevdah predviđene su nagrade:

  1. mjesto: Komplet 12. kola kapitalne Edicije “Bošnjačka književnost u 100 knjiga” (ukupno 60 knjiga) u izdanju BZK “Preporod”;
  2. mjesto: U saradnji s izdavačkom kućom “Dobra knjiga” Sarajevo 15 knjiga kapitalne Edicije “Dobri Bošnjani”;
  3. mjesto: U saradnji sa sedmičnim listom Stav kolo kapitalne Edicije “Bošnjaci” i Mapa kulturnog naslijeđa Bošnjaka.

Izvor: Stav.ba