Moskva razmatra ponudu NATO-a o održavanju pregovora 12. januara

NATO (Ilustracija Pixabay)

Rusija je primila i razmatra prijedlog NATO-a o početku pregovara 12. januara o sigurnosnim pitanjima koja muče Moskvu, izvijestila je u nedjelju novinska agencija TASS pozivajući se na Ministarstvo vanjskih poslova.

Rusija, koja je uznemirila Zapad gomilanjem vojnika u blizini Ukrajine, prošle je sedmice objavila svojevrsnu listu želja vezanih uz sigurnosne prijedloge o kojima želi pregovarati, uključujući i obećanje da NATO neće provoditi nikakve vojne aktivnosti u istočnoj Evropi i Ukrajini.

“Dobili smo ponudu (NATO-a) i razmatramo je”, prenosi TASS izjavu Ministarstva vanjskih poslova.

SAD i Ukrajina se pribojavaju da Rusija priprema invaziju na svog bivšeg sovjetskog susjeda, no Moskva to niječe i tvrdi da je eskalacija napetosti između dvije zemlje rezultat sve snažnijih odnosa između Ukrajine i NATO-a.

Rusija to uspoređuje s kubanskom raketnom krizom 1962. godine, kada je svijet došao na sam rub nuklearnog rata.

Predsjednik Vladimir Putin je u četvrtak rekao da Rusija želi izbjeći sukob, ali traži “hitan” odgovor SAD-a i njegovih saveznika na ruske zahtjeve za sigurnosnim garancijama.

Kremlj, između ostaloga, traži veto na moguće buduće članstvo Ukrajine u NATO-u, što je Zapad već isključio te uklanjanje američkog nuklearnog oružja iz Evrope te povlačenje multinacionalnih NATO postrojbi iz Poljske, Estonije, Litve i Latvije.

Moskva je kazala da očekuje početak pregovora s američkim dužnosnicima o tom pitanju u januaru u Ženevi.

Američka administracija neke od ruskih prijedloga smatra neprihvatljivim, ali će, glede formata pregovora, odgovoriti na konkretniji način.

SAD je u direktom kontaktu s Moskvom glede ruskih prijedloga, ali pritom ne propušta istaknuti svoju predanost teritorijalnom integritetu Ukrajine, potvrdila je potpredsjednica Kamala Harris za CBS, ali je odbili ići u detalje na pitanje o mogućim sankcijama.

SAD, EU i G7 su upozorili Putina da će se suočiti s “golemim posljedicama”, uključujući i oštre privredne sankcije, u slučaju da nasrne na Ukrajinu.

Prethodni članakSabor: Zastupnicima Mosta i HDZ-a izrečeno najviše kazni
Naredni članakLovrinović: Mislim da BiH treba dobiti kandidacijski status