Moskva sastavila popis “neprijateljskih” zemalja, spremila i kaznu za njih

Zastava Rusije (Ilustracija Pixabay)

Rusija je sastavila listu “neprijateljskih” zemalja  kojima ruski građani i kompanije mogu otplatiti dug u rubljama, valuti čija je vrijednost od januara pala za 45 posto, saopćila je u ponedjeljak vlada.

Na listi su između ostalih SAD, Kanada, Australija, države članice EU-a, Ujedinjeno Kraljevstvo, Švicarska, Monako, Južna Koreja i Japan.

Popis je usvojen nakon predsjedničke uredbe od 5. marta kojom se ruskoj vladi, kompanijama i građanima dozvoljava da privremeno u rubljama otplate dugove u stranoj valuti međunarodnim kreditorima iz “neprijateljskih zemalja”.

To je moguće ako dužnik od ruske banke zatraži otvaranje posebnog računa u rubljama u ime stranog kreditora i pošalje mu ekvivalentu uplatu u rubljama po dnevnom tečaju Centralne banke Rusije.

Ovo je jedan od prvih odgovora Rusije na sankcije koje su joj nametnute zbog invazije na Ukrajinu.

Sankcije su izazvale historijski pad vrijednosti rublje i zamrzavanje ruske državne imovine u inozemstvu, čime je tamošnjoj centralnoj banci onemogućeno korištenje deviza za stabilizaciju rublje.

Ne mogu se, međutim, blokirati sve rezerve ruske Centralne banke, budući da nisu sve na Zapadu. EU ne može blokirati rezerve u Moskvi ili u Kini.

Prethodni članakSlovenija: Janša i Golob vode u predizbornoj anketi, skoro 20 posto neodlučnih
Naredni članakRezultati trećeg kruga ukrajinsko-ruskih pregovora