Most iduće sedmice počinje skupljati potpise za referendum o ukidanju COVID potvrda

Most

Predsjednik Mosta Božo Petrov u srijedu je najavio kako iduće sedmice počinju skupljati potpise za raspisivanje referenduma o ukidanju COVID potvrda te, kako je rekao, ograničavanja neustavnog rada Nacionalnog stožera civilne zaštite.

“Danas u Hrvatskoj ne postoji osoba vakcinisana ili nevakcinisana, lijeva, desna, liberalna, konzervativna koja je zadovoljna radom ovog Stožera. I upravo zbog loših rezultata rada Stožera smatramo da ovo parapolitičko tijelo nema pravo donositi odluke na razini zakona, pogotovo ne odluke poput COVID potvrda koje selektivno ograničavaju prava ljudi”, istakao je Petrov.

Na konferenciji za novinare je ustvrdio kako je i u naučnim istraživanjima i u praksi danas dokazano, a i u drugim zemljama se može vidjeti, da COVID potvrde ne ograničavaju širenje virusa, zbog čega u Mostu žele ograničiti “neustavni rad Stožera”.

Saborski zastupnik Nikola Grmoja najavio je da će ovoga vikenda objaviti tačan datum početka prikupljanja potpisa iduće sedmice, trajat će dvije sedmice te očekuju da će prikupiti dovoljan broj potpisa i da će referendum uspjeti.

Stožer dijeli ljude i oduzima im osnovna ljudska prava i slobode

“Nećemo se opustiti i pozivamo sve ljude koji smatraju da se Stožer ponaša na način koji nije zakonit – dijeli ljude i oduzima im osnovna ljudska prava i slobode – da nam se pridruže”, poručio je Grmoja.

Mostov saborski zastupnik Marin Miletić ustvrdio je kako je već sada jasno da je ova referendumska inicijativa najsnažniji, najmnogoljudniji i najveći proces koji se događa u borbi za slobodu poslije Domovinskog rata.

Kazao je kako im se dosad prijavilo 35.670 građana koji su dali privolu, ispunili sve podatke i žele kao volonteri učestvovati u prikupljanju potpisa, što je, naglasio je, jasna poruka premijeru Andreju Plenkoviću i njegovim politikama te Stožeru.

Pozvao je sve hrvatske građane da im se prijave, jer je sada “čas kada se borimo za slobodu svakog građanina”.

U svrhu sprečavanja širenja zaraze potrebno sve testirati

Nezavisni zastupnik u Klubu Mosta Nino Raspudić istakao je kako je naučno dokazano da zarazu šire i vakcinisani i nevakcinisani te da je u ovoj fazi vrhunca vala potrebno testirati sve, ako je svrha sprečavanje širenja zaraze.

“Postavljam pitanje je li toj odluci svrha sprečavanje širenja zaraze ili je neka vrsta posredne prisile na vakcinisanje i koji je to interes”, rekao je Raspudić. Naglasio je i kako je potrebno ići na neinvazivne metode testiranja, iz uzorka sline, ističući kako postoje snažni otpori takvom testiranju te će propitati ima li tu nekih poslovnih i lobističkih interesa.

Nezavisna saborska zastupnica u Klubu Mosta Marija Selak Raspudić rekla je kako su i politička ljevica i desnica kritizirali rad Stožera te gotovo da prevladava mišljenje u javnosti, koje dijele i mnogi ustavno-pravni stručnjaci, da se odluke koje ograničavaju slobodu i radna prava građana ne mogu donositi mimo zakona te bi se trebale donositi u Saboru.

“Kada se ovakve odluke donose, mi želimo da o njima odlučuje narod jer naše demokratsko ustrojstvo upravo proizlazi iz naroda. Stoga narodu treba vratiti vlast u ovoj situaciji, ali i vratiti vlast Saboru kao najvažnijem zakonodavnom tijelu u kojem sjede njegovi legitimni predstavnici”, poručila je.

Prethodni članakU 2020. godini dodijeljeno 21,1 milijardi kuna državnih podsticaja
Naredni članakMerkel pozvala Lukašenka da dopusti EU-u i UN-u pomoć migrantima