Most očekuje da se odmah raspiše referendum za ukidanje COVID potvrda

Most

Mostova referendumska inicijativa “Dosta je stožerokracije” sakupila je, po neslužbenim podacima, dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma za ukidanje COVID potvrda, saznaje se u Mostu koji očekuje da se odmah postupi po rezultatima inicijative i raspiše referendum.

Zapisnik o prebrojavanju potpisa za referendumsku inicijativu predat je predstavnicima te građanske inicijative danas u 16 sati na Zagrebačkom velesajmu predstavnicima Ministarstva uprave, iz kojeg su najavili saopćenje s podacima o prebrojanim potpisima.

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja rekao je Hini da nisu još dobili zapisnik, ali po informacijama koje imaju tokom prebrojavanja utvrđeno je samo šest posto nevažećih potpisa, čime su ispunjeni uvjeti za raspisivanje referenduma za ukidanje COVID potvrda i “kompromitiranog Stožera”.

Grmoja smatra da bi Ministarstvo odmah trebalo uputiti zapisnik u Vladu, koja bi trebala o tome obavijestiti Hrvatski sabor kako bi odredio datum održavanja referenduma.

U Ministarstvu pak kažu da je Sabor zadužio Vladu, a Vlada zaključkom Ministarstvo za prebrojavanje potpisa za obje građanske inicijative – “Dosta je stožerokracije” i “Odlučujmo zajedno”, te da će po dovršetku postupka provjere za obje inicijative predati izvještaj Vladi.

Postupak provjere broja i vjerodostojnosti prikupljenih potpisa birača iz zahtjeva za raspisivanje referenduma građanskih inicijativa “Dosta je stožerokracije” i “Odlučujmo zajedno” počeo je u petak, 25. februara, na Zagrebačkom velesajmu. U petak je završeno prebrojavanje za jednu inicijativu, dok za drugu inicijativu provjera počinje danas.

Most je potpise prikupljene za raspisivanje referenduma kojima se traži ukidanje COVID potvrda i “stožerokracije”, tj. prebacivanje ovlasti s Nacionalnog stožera na Sabor, predao 24. januara.

Tvrde da imaju 410.533 potpisa za inicijativu “Odlučujmo zajedno” i 409.219 za inicijativu “Dosta je”, što je više od potrebnih 368.867.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica ranije je najavio da će saborska većina tražiti ocjenu ustavnosti referendumskih pitanja.

Prethodni članakVlada fiksira maržu i privremeno smanjuje trošarine na gorivo
Naredni članakVlada donijela Odluku o uvođenju privremene zaštite za raseljene osobe iz Ukrajine