Most počeo prikupljati potpise za raspisivanje referenduma o COVID potvrdama

Nino Raspudić i Marija Selak Raspudić

Na više od 1.200 mjesta diljem Hrvatske Most je u subotu počeo prikupljati potpise za raspisivanje ustavotvornog i zakonodavnog referenduma kojim bi se regulirao rad Nacionalnog stožera i ukinule COVID potvrde.

“Počeli smo prikupljati potpise za ovaj presudni referendum o oduzimanju ovlasti Stožeru, vraćanju demokratije i ukidanju protuzakonitih COVID potvrda”, poručila je saborska zastupnica Marija Selak Raspudić na konferenciji za novinare ispred Mostova štanda na glavnom zagrebačkom trgu.

Potpisi će se prikupljati iduće dvije sedmice, do 18. decembra. Referendumom bi se tražilo da se u roku 30 dana ukinu COVID potvrde koje su sada potrebne za ulazak u državne i javne institucije te da se ovlasti sa Stožera prebace na Sabor.

“Hrvatski narod će ovim referendumom pokazati da ima kičmu, da ima pravo učestvovati u odlukama koje se tiču zdravlja i slobode svakog građanina u Hrvatskoj”, poručio je zastupnik Marin Miletić.

Grmoja: Iz centrale HDZ-a šalju prijetnje građanima 

Nikola Grmoja pozvao je građane da, kako je rekao, ne nasijedaju na spinove i poruke iz centrale HDZ-a, kojima se prijeti ljudima da će izgubiti posao ili drugačije nastraditi ako potpišu za Mostov referednum. “Ako se sada povučemo, oni neće stati i represija će još više jačati”, istakao je.

Nino Raspudić kaže da u njihovim pitanjima stoji ono što opozicija sve vrijeme traži – vraćanje odlučivanja u Sabor te je pozvao druge opozicione stranke, lijeve i desne, vakcinisane i nevakcinisane, da im se pridruže na zadnjoj liniji odbrane demokratije i ustavnopravnog poretka.

“Niko nema alibija da to ne učini, osim nekih ideoloških, političkih predrasuda”, poručio je.

Ustvrdio je i da se na razne načine posvuda očituje “velika frustracija i bijes u narodu”, te je ovo zadnji pokušaj da se to nezadovoljstvo kanalizira institucionalno referendumom. “Alternativa je ulica, nasilje i porast ekstremizma”, istakao je.

Pitanja su sastavljali u saradnji s ustavnopravnim stručnjacima, a potpise će prikupljati na štandovima na javnim površinama, svuda gdje se ljudi okupljaju pa i u blizini crkava. Grmoja kaže da od župa nisu tražili nikakve dozvole jer je riječ o javnim površinama.

Alternativa COVID potvrdama – testiranje i poštivanje mjera

Upitana koja je alternativa COVID potvrdama, Selak Raspudić odgovara da je to testiranje osjetljivih grupa u svim institucijama i pridržavanje epidemioloških mjera. Za toliko testiranje, kaže, ima novca jer se ionako nabavlja previše vakcina koje se poslije doniraju. Taj novac mogao bi se dijelom preusmjeriti na kupnju testova.

“Mi nismo protiv mjera, mi smo za mjere koje će biti dosljedne, epidemiološki utemeljene i nediskriminacijske”, poručila je.

Novinare je zanimalo žale li mostovci zbog podrške protestu protiv COVID potvrda nakon što je policija objavila da provodi kriminalističko istraživanje nad više osoba zbog poticanja na terorizam, a neke od njih se dovodi u vezu s protestima.

“Mi smo podržali građane koji su došli iskazati nezadovoljstvo, a ne bilo kakav terorizam. Mi smo zadnje osobe koje bi zagovarale nasilje ili bilo kakav terorizam, jer se na demokratski i legalan način borimo za prava i slobode građana”, poručio je Grmoja ispred štanda na kojemu se prikupljaju potpisi za referendum.

Ministarstvo uprave još se nije oglasilo koliko potpisa treba prikupiti za raspisivanje referenduma, ali prije nešto više od mjesec dana kada su suverenisti prikupljali potpise za referendum o uvođenju eura, rečeno je da za raspisivanje referenduma treba prikupiti 368.867 potpisa.

Prethodni članakBošnjaci u Hrvatskoj protestiraju zbog omalovažavanja žrtava Genocida u Srebrenici
Naredni članakBeroš: Bez obzira na rezultat analize, omicron će se pojaviti u Hrvatskoj