Mostar: Danas 455. tradicionalni skokovi, Stanivuković će ipak doći, ali Svetoj Trojici

Tradicionalni 455. visinski skokovi sa Starog mosta, koji će okupiti brojne skakače iz Mostara, ali i regije, održat će se danas u Mostaru s početkom u 16 sati. No, ovaj veliki događaj odvija se u sjeni izjava koje je davao banjalučki gradonačelnik, negator genocida nad Bošnjacima Draško Stanivuković. Njemu je organizator otkazao gostoprimstvo, no on je svejedno najavio dolazak. Ne da bi aplaudirao skakačima, Stanivuković planira obaviti mini hodočašće po mostarskim pravoslavnim ckrvama.

Kako je ranije najavljeno, sudjeluju oko četrdesetak skakača, a dolaze iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i Crne Gore, Slovenije, Srbije te skakači s Kosova, ako uspiju dobiti vize. To bi ujedno bio prvi put nakon rata da skakači iz te zemlje dolaze na skokove sa Starog mosta.

Ovogodišnja manifestacija skokova završit će se u 22 sata skokom s bakljama.

U žiriju ovogodišnjih skokova bit će Haris Džemat, Haris Škoro, Samir Zukanović, Branko Bogičević i Alica Jakirović.

Ranije je najavljeno da će osim mostarskog gradonačelnika Marija Kordića, na tradicionalnim skokovima u Mostaru prisustvovati i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Gradonačelniku Banja Luke Drašku Stanivukoviću  pozivnicu je povukao Organizacioni odbor Kluba Skakača u vodu “Mostari” zbog njegovih komentara na odluku visokoga predstavnika u BiH da nametne dopune o Kaznenom zakonu Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

– Poštovani gradonačelniče Stanivuković, jako nam je žao što vaš dolazak na 455. tradicionalne skokove ovim putem otkazujemo. Srebrenica je bolna rana svih nas i uvijek će biti. Na ovom mostu 11. srpnja skokom bez aplauza ‘Mostari’ obilježavaju Dan žalosti. Srebrenica je otvorena rana svih nas, a vaše izjave u medijima su nešto što je dodatno potreslo sve nas i ovom narodu ponovo stavilo sol na otvorenu ranu – napisao je Klub Skakača u vodu “Mostari” na Facebooku.

Gradonačelnik Banja Luke je nakon povlačenja pozivnice odgovorio Organizacijskom odboru Kluba Skakača kako je njegov stav po tim pitanjima bio poznat i ranije.

”Moj stav po ovim pitanjima je bio poznat i prije nego što sam dobio poziv da prisustvujem tradicionalnim skokovima sa Starog mosta. Smatram da ono što se dogodilo prije više od 30 godina ne može i ne treba utjecati na to da danas uživamo u skokovima i zajedno gradimo mostove zajedništva i saradnje. Mnogi skakači iz Mostara su bili naši gosti na skokovima u Banjoj Luci. Moj stav je i tada bio poznat”, kazao je između ostaloga u odgovoru Stanivuković.

No, gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković danas će ipak boraviti u Mostaru. Kako je najavljeno iz Fondacije Muzej Žitomislić, banjalučki gradonačelnik će u 11.30 sati posjetiti manastir Žitomislić, a prije toga obići Sabornu crkvu Svete Trojice.

Prethodni članakIzetbegović o posljedicama Inzkove odluke, Vučiću, Schmidtu, Čovićevim prijetnjama, koja je donja granica za SDA
Naredni članakPeticiju za hapšenje Dodika potpisalo više od 40.000 ljudi, a broj i dalje raste