MOSTAR: Naša jasna i glasna poruka je – Sve za domovinu!

- Brojne delegacije položile su cvijeće na Partizanskom spomen groblju i mezarju Šehitluci, nakon čega je izveden počasni skok sa Starog mosta, a kompletan program nazvan “Vjerni slobodi – vjerni domovini”, okončan je svečanom akademijom u Centru za kulturu Mostar

Dan pobjede nad fašizmom, Dana Evrope, Dana Zlatnih ljiljana, Dan logoraša, godišnjica ubistava zarobljenih pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine u zgradi 4. Korpusa, te 28. godišnjica presuđene agresije HVO-a i HV-a na Mostar, danas se obilježavaju u ovom gradu.

Brojne delegacije položile su cvijeće na Partizanskom spomen groblju i mezarju Šehitluci, nakon čega je izveden počasni skok sa Starog mosta, a kompletan program nazvan “Vjerni slobodi – vjerni domovini”, okončan je svečanom akademijom u Centru za kulturu Mostar.

Danas je obilježen i Dan Zlatnih ljiljana.

“Naša jasna i glasna poruka je: ‘Sve za domovinu!’, ili ‘Bosnu i Hercegovinu – nizašto ne damo’. Ovo govorim u kontekstu nekih papira kojih ima li nema. Poručujem da ne želimo rat, ali od njega ne bježimo i nikad nećemo bježati. Mirnog razlaza Bosne i Hercegovine – nema. Nijedan susjed na uštrb Bosne i Hercegovine neće postati veliki. Oni koji zagovaraju nekakve mirne razlaze svjesni su da se Bosna i Hercegovina mirno ne može podijeliti“, izjavio je predsjednik Udruženja “Zlatni ljiljani“, Aljo Bošnjaković.

Organizatori današnje manifestacije bili su UABNOR, Medžlis Islamske zajednice Mostar, Udruženje “Zlatni ljiljani“ i Udruženje logoraša “Mostar“.

Devetog maja 1993. počela je brutalna agresija HVO-a i HV-a na Mostar tokom koje je grad doživio orgomna razaranja. Brojni punoljetni Mostarci i Mostarke završili su u zloglasnim logorima gdje su mučeni i ubijani. Tokom agresije srušen je i Stari most – najvrjedniji spomenik kulture u Bosni i Hercegovini.

Prethodni članakDAN LOGORAŠA: Prati ih stravična šutnja, nema zakona o pravima žrtava torture
Naredni članakGrlić Radman opleo po Vulinu: Promovira poraženu velikosrpsku politiku Slobodana Miloševića