Muftija dr. Aziz ef. Hasanović u posjeti medžlisima širom Istre

Muftija Aziz ef. Hasanović posjetio je više medžlisa u Istri te održao niz sastanaka i predavanja. Predvodio je džumu namaz u Islamskom centru Rijeka te je u hutbi istakao značaj blagoslovljenog vremena mubarek ramazana u kojemu se nalazimo, te pozvao vjernike da iskoriste vrijeme posta kroz ibadete, učenje Kur’ana i dove koje Uzvišeni ne odbija od iskrenih vjernika.

Muftija Aziz ef. Hasanović ovih je dana u okviru posjeta medžlisima za vrijeme ramazana službeno boravio u nekoliko istarskih gradova.

U petak, 11. dana mjeseca ramazana, muftija dr. Aziz ef. Hasanović predvodio je džumu namaz u Islamskom centru Rijeka. Muftija je u hutbi istakao značaj blagoslovljenog vremena mubarek ramazana u kojemu se nalazimo, te pozvao vjernike da iskoriste vrijeme posta kroz ibadete, učenje Kur’ana i dove koje Uzvišeni ne odbija od iskrenih vjernika.

Također se zahvalio svim vjernicima na disciplini i strpljenju kroz provođenje mjera u našim džamijama, jer do sada nije bilo niti jednog slučaja kršenja epidemioloških mjera. Vrlo je značajno pridržavati se svih mjera kako bi nam džamije ostale otvorene i dostupne vjernicima.

Nakon džume namaza muftija je s predstavnicima Izvršnog odbora i imamima razgovarao o aktualnim pitanjima u Medžlisu Islamske zajednice Rijeka i daljnjim aktivnostima i unapređenju.

Nakon sastanka u Rijeci, muftija je posjetio i Medžlis Islamske zajednice Labin gdje se susreo i razgovarao s glavnim imamom MIZ Labin Hazimom ef. Bećirovićem.

Planovi za izgradnju novog objekta u Puli 

Muftija je posjetio i Medžlis Islamske zajednice Pula, gdje je održan sastanak s članovima Muallimskog vijeća MIZ Pula te članovima Izvršnog odbora MIZ Pula. Glavni imam Esad ef. Jukan i predsjednik IOM-a Gazi Deari upoznali su muftiju s aktivnostima u Medžlisu Pula, ramazanskim aktivnostima u okvirima važećih epidemioloških mjera te o narednim koracima kada je u pitanju nedavno kupljeno zemljište u Puli na kojemu bi se trebao izgraditi novi objekt koji će zadovoljiti sve potrebe muslimana Pule i okolice.

Istaknuto je zadovoljstvo zbog razumijevanja džematlija i pridržavanja epidemioloških mjera, a istovremeno i nada da će se stanje što prije poboljšati i da naredne ramazane nećemo biti u prilici dočekivati kao što je to slučaj u vrijeme epidemije. Izražena je podrška radu i aktivnostima koje su planirane u narednom razdoblju.

U Umagu upriličena svečanost povodom završetka hatmi

Epidemiološka situacija nije bila naklonjena da se protekle subote obilježi svečanost završetka hatme i dove za pet polaznica koje su marljivo proteklih godina učile i savladavale arapsko pismo, a potom i učenje Časnog Kur’ana. Međutim, unatoč izostanku većeg broja ljudi zbog postojećih ograničenja, u prediftarsko vrijeme upriličena je velika svečanost s malim brojem sudionika.

Naime, pet polaznica je savladalo učenje u Kur’anu i završilo je hatmu pred Elvedin ef. Posavljakom i one su prve koje su to učinile u Umagu. Za svaki naraštaj koji realizira ovakve projekte od nemjerljive važnosti okončanje istih je veliki trenutak, kako za njih, tako i za Zajednicu, a u Umagu ovog ramazana je dodatan značaj dala činjenica da se godinama unatrag nije nešto slično organiziralo. Muftija akademik Aziz ef. Hasanović je u svom kratkom obraćanju pohvalio polaznice i njihovu ustrajnost te glavnog imama koji nije ograničio poduku kur’anskom pismu samo na mlađu populaciju i polaznike mekteba već i na sve džematlije. Posebno je istaknuo činjenicu da je ovaj program završen u mjesecu ramazanu te je izrazio nadu i želju da ovakvi povodi obilježavanja budu što češći i stalni u Medžlisu Umag. Na kraju su uručeni prigodni pokloni i proučena je hatma dova. Polaznice koje su završile hatmu su: Ismeta Šabanović, Elvedina Zlatić, Alma Džogović, Elvedina Međedović i Amna Rihić. Ovom svečanosti obilježena je i treća obljetnica od svečanog otvorenja Islamskog centra Umag.

Muftija akademik Aziz ef. Hasanović obišao je Medžlis Islamske zajednice Poreč gdje je prisutvovao održavanju sata vjeronauka u okviru mektebske nastave u ovom medžlisu. Polaznici i polaznice pokazali su zavidnu volju i želju naučiti nove lekcije koje će im približiti nauk vjere islama, a samim tim i njihovo razumijevanje svega što je značajno za život ispunjen vjerom i dobročinstvom. Muftija se ovom prilikom sastao i s glavnim imamom Ismet ef. Ibišijem te predsjednikom IOM-a Poreč Dževdetom Azirijem koji su muftiju upoznali s aktivnostima u toku mjeseca ramazana koje su prilagođene epidemiološkoj situaciji.

IZVORIslamska zajednica u Hrvatskoj
Prethodni članakNEČUVENO: „Bošnjački glas“ jedini opravdava svrhu postojanja, ostalo je informativni sunovrat
Naredni članakDŽEVAD JAHIĆ: Kako je islamizacija utjecala na bosanski jezik