Na ASDA 2021. premijerno predstavljen hrvatski inovativni robotni sistem Komodo

Komodo

Inovativni besposadni robotni sistem Komodo, koji funkcionira na daljinski upravljač i može djelovati u ekstremnim hemijskim, biološkim, radiološkim i nuklearnim uvjetima, premijerno je predstavljen u Splitu na Jadranskoj vojnoj i zrakoplovnoj izložbi i konferenciji – ASDA 2021.

“Robotni sistem Komodo je proizvod hrvatske pameti i mi smo već sada spremni za njegovu serijsku proizvodnju 60-ak primjerka godišnje”, rekao je Hini menadžer poslovnog razvoja Gordan Pešić u kompaniji DOK-ING koja je proizvela taj inovativni robotni sistem koji je privukao pozornost domaćih i inozemnih vojnih stručnjaka na ASDA 21, održanoj od 29. septembra do 1. oktobra u Spaladium areni.

Po Pešićevim riječima, robotni sistem Komodo osposobljen je za pomaganje u različitim prirodnim i tehničkim katastrofama i ugrozama, uključujući i terorističke ugroze tako što može uklanjati sve zapreke koje ometaju intervenciju spasilaca.

“Robotni sistem Komodo može uklanjati i neeksplodirane eksplozivne naprave i tako sprječavati pogibeljne okolnosti”, kazao je Pešić dodavši kako je Komodo dizajniran za rad u ekstremnim uvjetima opasnim za intervencijske timove.

Objasnio je kako taj robotski sistem može robotom-rukom obavljati dekontaminaciju objekta, a dekontaminacijskim tušem i dekontaminaciju osoblja.

“Ovaj proizvod robotnog sistema odabran je za partnera u inicijativi Evropske obrambene agencije – EDA pod nazivom Stalna strukturna suradnja – PESCO”, kazao je Pešić.

Rekao je kako je proizvodnja tog jedinstvenog, besposadnog, robotnog sistema na daljinski upravljač stajala oko 18 miliona kuna, a sufinansirana je Evropskim strukturnim i investicijskim fondom (ESIF).

Pešić je istakao kako kompanija DOK-ING sarađuje s Ministarstvom obrane Republike Hrvatske te će se saradnja nastaviti i u sklopu angažmana za povlačenje novčanih sredstava iz novoutemeljenog Evropskog fonda za odbranu.

DOK-ING hrvatska je kompanija za proizvodnju specijalnih vozila za razminiranje utemeljena je 1992. sa sjedištem u Zagrebu.

Prethodni članakBangladeš najavio oštru akciju nakon ubistva čelnika Rohinja izbjeglica
Naredni članakSjećanje na Ravno, trideset godina poslije napada JNA