Najavili intifadu jedinstva: Teško ugroženo i 1,8 miliona Arapa u Izraelu

U Izraelu živi oko 1,8 milijuna Arapa – muslimana i kršćana – koji čine 20 posto njegove populacije, kazuju službene statistike.

Potomci 160 tisuća Palestinaca koji su ostali u svojim domovima nakon proglašenja izraelske države 1948. imaju pravo glasa i zajamčenih 12 od 120 zastupničkih mjesta u parlamentu.

No u sedamdesetak godina dugoj povijesti Izraela nijedna arapska stranka nije bila dio vlasti.

Eskalacija nasilja i napada na Palestince događa se u vrijeme političke krize u Izraelu, nakon što najdugovječniji premijer Netanyahu po četvrti put u dvije godine nije uspio formirati vlast.

Prošli je tjedan izraelski predsjednik Reuven Rivlin mandat za formiranje vlade stoga dao Yairu Lapidu, Netanyahuovom centrističkom suparniku, koji je osigurao ključnu podršku i islamističke stranke Ra’am. Ta je arapska stranka nakon eskalacije nasilja odustala od pregovora o novoj vladi, no najavila da će ih nastaviti nakon što se ono smiri.

Što se tiče Arapa koji žive u Izraelu oni nasuprot svojim židovskim sugrađanima ne služe vojsku. Polovina njih živi ispod granice siromaštva, u usporedbi sa samo petinom siromašnih Židova, tvrdi organizacija Euromediteranska mreža za ljudska prava.

Stopa nezaposlenosti izraelskih Arapa dvostruko je viša nego Židova, a Arapkinja triput viša nego Židovkinja.

Većinski arapski gradovi u Izraelu dobivaju i znatno manje javnih sredstava za razvoj nego židovske općine.

Palestinci protestiraju protiv nasilja i ubistava koje se dešavaju u njihovih zajednica, grad Majd al-Krum u sjevernom Izraelu.

U ključnoj presudi iz 2000. izraelski Vrhovni sud priznao je da je arapska manjina žrtva diskriminacije, posebice na tržištu rada.

Posljednja eskalacija izraelsko-palestinskog sukoba prelila se i unutar Izraela, u gradovima s miješanim stanovništvom.

„Desetljećima prosvjedujemo uzvikujući ‘Palestina’, ‘Gaza’, ‘Al Aksa’. Sad po prvi put uzvikujemo i ‘Haifa’“, napisao je na Twitteru Majd Kayyal, aktivist koji živi u tom lučkom sjeverozapadnom gradu.

„Haifa ustaje kako bi zaštitila sebe i Lod, Jaffu, Gazu i Jeruzalem: ovo je intifada jedinstva“, dodao je.

U industrijskom gradu Lodu, u kojem Arapi čine 40 posto stanovništva, ovaj je tjedan ubijen 32-godišnji Arap, a osumnjičeni su židovski nacionalisti. U medijima se pojavljuju šokantne snimke javnog linča kojega na ulicama Izraela provode Židovi nad Palestincima. Zbog medijske blokade i selektiranih informacija teško je procijenjivati razmjere diskriminacije koje Izrael trenutno provodi.

Izrael je tako ove sedmice suočen sa sukobima na dvije fronte – nemirima između Arapa i Židova na svojim ulicama i razmjenom vatre s Hamasom iz Pojasa Gaze.

IZVORHINA/Novi glas
Prethodni članakPredsjednik VBNMGZ Armin Hodžić čestitao Ramazanski bajram
Naredni članakDanas je Dan šehida: Njihova velika žrtva naša je stalna obaveza