Najavljena za ponedjeljak nova Vlada FBiH, HDZ BiH i “Osmorka” dogovorili podjelu resora

Delegacije Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine i “Osmorke” potpisale su u petak u Mostaru dva sporazuma te dogovorila sve resore u novoj Vladi Federacije BiH.  

“Pripremili smo sve što je nužno da bi se formirala nova Vlada FBiH”, kazao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon sastanka.

Dodao je kako su potpisana dva sporazuma na tragu ranijih dogovora.

Uz predsjednike HDZ-a BiH Dragana Čovića i SDP-a BiH Nermin Nikšić, sastanku o formiranju vlasti na federalnoj razini, nazočili su i Elmedin Konaković (Narod i pravda), Edin Forto (Naša stranka), Semir Efendić (Stranka za BiH), Nermin Ogrešević (Narodni evropski savez), kao i predstavnici Bosanskohercegovačke inicijative Kasumović Fuad i Pokret demokratske akcije.

Na današnjem sastanku predstavnika HDZ-a BiH i predstavnika “Osmorke” dogovorena je podjela ministarstva u novoj federalnoj vladi, a HDZ-u BiH bi trebala pripasti ministarstva finansija, pravde, saobraćaja, zdravstva, prostornog uređenja i kulture.

Radi se o resorima koje je HDZ BiH držao i u prethodnom mandatu.

“Kao što je odrađeno na razini države, danas smo ovdje pripremili sve kako bi se imenovala Vlada FBiH. Raspravili smo sve teme i pripremili smo dva sporazuma koja smo međusobno potpisali, a koji su na tragu sporazuma i smjernica od ranije”, izjavio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Na sastanku je dogovoreno kome će šta pripasti od 16 ministarstava te je određen i datum do kada se moraju imenovati ministri.

“Do 28. marta koalicijski partneri trebaju dati imena da bi predsjednica Federacije, u skladu s Ustavom, izvršila imenovanje Vlade FBIH i uputila svojim potpredsjednicima odluku na potvrđivanje te kako bi se mogla zakazati sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH da se imenuje Vlada FBiH u predviđenom ustavnom roku, a on je 6. april”, rekao je Čović.

Dodao je kako će barem dva ministarstva od navedenih šest voditi žene.

“Vjerujem da će među ovih šest ministarstva biti najmanje dvije dame i da će nacionalna struktura biti u skladu s Ustavom, pa smo kazali da naša grupacija pokriva pet hrvatskih mjesta i jedno srpsko”, izjavio je predsjednik HDZ-a BiH.

Drugi sporazum koji je potpisan danas odnosi se na programski sadržaj nove izvršne vlasti u FBiH.

“Drugi sporazum koji smo potpisali se tiče programskih definicija i određenih oblasti. Dogovorili smo da resorni ministri, na tragu programskih mjera, predlože predsjedniku Vlade kako bi to postao zajednički program rada. Raspravili smo i mnoga druga pitanja, funkcioniranja izvršne i zakonodavne vlasti, te otvorili razgovore oko mnogih drugih institucija unutar FBiH. Čini mi se da smo pokazali otvorenost do kraja. Okrenuti ćemo se svim reformskim aktivnostima koje smo usaglasili”, poručio je predsjednik HDZ-a BiH.

Kada je u pitanju državna razina, Čović je za iduću sedmicu najavio sastanak s predstavnicima SNSD-a.

“S Dodikom ćemo nastaviti raditi kako bi vlast na razini države najbolje funkcionirala. Imamo puno planova, a iduće sedmice bi se trebao održati sastanak između ova dva bloka koji su danas ovdje, s blokom koji predvodi SNSD, kako bi pokušali otkloniti neke prepreke koje nam stoje na putu da bi i Vijeće ministara i parlament još uspješnije funkcionirali”, kazao je.

Čović nije želio komentirati odluku vlasti u RS-u o prekidu kontakata s američkim i britanskim ambasadama.

“Svako ima pravo za sebe donositi odluke, mislim da su jasan odgovor na to pitanje dali predstavnici diplomatija na koje se odnosi ta odluka”, zaključio je.

Prethodni članakOsmaši iz Gospića najbolji na kvizu o poznavanju Hrvatskog sabora
Naredni članakLendo: HDZ i stranke okupljene oko “Trojke” pokušavaju ignorirati Ustav i time blokirati imenovanje Vlade FBiH