Najavljeno obilježavanje 30. godišnjice bitke za Vukovar

U Ministarstvu hrvatskih branitelja najavljeno je obilježavanje 30. godišnjice bitke za Vukovar koje će se održati 17. i 18. septembra uz učestvovanje Hrvatske vojske i policije, a u Vukovar su na obilježavanje javno pozvani svi sudionici bitke za Vukovar

Zagreb, Hrvatska - 10. rujna 2021: Obilježavanje 30. obljetnice Bitke za Vukovar bit će popraćeno bogatim dvodnevnim programom u kojem će sudjelovati pripadnici Hrvatske vojske, policije te preživjeli sudionici bitke za Vukovar ( Stipe Majic - Anadolu Agency )

U Ministarstvu hrvatskih branitelja najavljeno je obilježavanje 30. godišnjice bitke za Vukovar koje će se održati 17. i 18. septembra uz učestvovanje Hrvatske vojske i policije, a u Vukovar su na obilježavanje javno pozvani svi sudionici bitke za Vukovar, javlja Anadolu Agency (AA).

Potpredsjednik Vlade Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved istakao je kako Vukovar zauzima posebno mjesto u odbrani i stvaranju suvereniteta Republike Hrvatske, zbog čega je ovaj grad proglašen i mjestom posebnog pijeteta.

“Obilježavanjem godišnjice bitke za Vukovar odajemo zaslužno priznanje svim hrvatskim braniteljima i svim sudionicima obrane Grada heroja”, kazao je ministar Medved.

Obilježavanje 30. godišnjice bitke za Vukovar suorganiziraju Ministarstvo branitelja, Ministarstvo odbrane i Ministarstvo unutarnjih poslova u saradnji s Vukovarsko-srijemskom županijom.

Obilježavanje počinje 17. septembra, a u subotu 18. septembra, uz mimohod vojnog orkestra, bit će predstavljen taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme Hrvatske vojske i policije uz pokazne vježbe. Svoje proizvode će na štandovima predstaviti braniteljske zadruge iz cijele Hrvatske, a na Memorijalnom groblju položit će se vijenci i zapaliti svijeće za sve nastradale, održat će se prelet borbenih zrakoplova MIG i program akrobatske grupe Krila Oluje. U poslijepodnevnim satima održat će se svete mise za nastradale branitelje, u Hrvatskoj te u Bosni i Hercegovini, a program će završiti koncertom grupe Opća opasnost.

Ministar odbrane Mario Banožić istakao je kako je cilj pokaznih vježbi pokazati gdje se Hrvatska vojska nalazi danas, 30 godina nakon ove bitke.

“Kada govorimo o bitki za Vukovar, govorimo o odlučujućoj bitki za stvaranje Hrvatske gdje je razoružani hrvatski narod stao nasuprot sile koja je htjela srušiti demokratske procese na ovim prostorima i zaustaviti neminovnost stvaranja Hrvatske”, izjavio je zapovjednik odbrane Vukovara, umirovljeni brigadir Branko Borković – Mladi Jastreb.

Borković je pozvao sve preživjele sudionike bitke za Vukovar da se prijave za učešće na obilježavanju.

Glavni direktor policije Nikola Milina podsjetio je kako je u bitki za obranu Vukovara tokom stotinu dana poginulo 97 pripadnika MUP-a, dok su ukupno u Domovinskom rat nastradala 762 pripadnika MUP-a te 26 nestalih.

Prethodni članakU BiH preporučeno uvođenje oštrijih epidemioloških mjera
Naredni članakAleksandar Vučić i patrijarh Porfirije poručili da planiraju gradnju “svesrpskog svetilišta” u BiH