Nakon uvođenja sankcija Dodiku, sličan potez očekuje se i od EU

Milorad Dodik (Foto Fena)

Vlada SAD-a nametnula je sankcije članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku i Alternativnoj televiziji, mediju koji je pod njegovom kontrolom, što su pozdravili brojni međunarodni dužnosnici, ali još uvijek nema potvrde o jedinstvenom stavu Evropske unije u vezi s tim pitanjem.

Sankcije su nametnute u vezi s njihovim koruptivnim djelovanjem i kontinuiranim nastojanjima da se ugrozi stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

Ured za kontrolu imovine u inostranstvu (OFAC) Ministarstva finansija SAD uvrstio na svoju listu Dodika kao i Alternativnu televiziju iz Banje Luke, što je odgovor na Dodikove koruptivne aktivnosti i stalne prijetnje stabilnosti i teritorijalnom integritetu BiH.

To je urađeno zbog destabilizirajućeg i koruptivnog djelovanja kojim Dodik podriva 26 godina napretka postignutog od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

Državni sekretar SAD-a Antony Blinken podvukao je da su sada određeni dužnosnici iz BiH javno označeni za koruptivno i destabilizirajuće ponašanje, dodajući da SAD ostaju čvrste u svojoj opredijeljenosti za svjetliju budućnost građana BiH.

Viši politički savjetnik američkog državnog sekretara Derek Chollet kazao je da je ovo važan korak.

“Kada sam u novembru boravio u BiH jasno sam dao do znanja da će se SAD suprotstaviti korumpiranim akterima. Narod BiH zaslužuje bolje”, dodao je.

Američke sankcije podržala je ministrica za vanjske poslove i Commonwealth Ujedinjenog Kraljevstva Liz Truss koja je naglasila da je korupcija prijetnja slobodi, demokratiji i miru u BiH.

“Ujedinjeno Kraljevstvo pozdravlja ciljane sankcije SAD-a koje pozivaju na odgovornost. Nastavljamo raditi sa saveznicima na podršci BiH”, dodala je.

Zastupnica u Evropskom parlamentu Tineke Strik podvukla je da su SAD prepoznale da Dodikovi nedavni postupci potkopavaju mir na Zapadnom Balkanu zbog čega su mu uveli sankcije te je pozvala EU da hitno reagira i poduzme sličan i važan korak.

Članica Evropskog parlamenta Katalin Cseh navodi da SAD uvode sankcije “nacionalisti bosanskih Srba Miloradu Dodiku zbog destabilizacije BiH”, a EU trebala bi, kaže, učiniti isto.

“No, premijer Mađarske Viktor Orban već je obećao staviti veto na sankcije EU. Imati autokratskog trojanskog konja unutar EU preraslo je u sigurnosnu prijetnju”, navela je Cseh.

Osim nekoliko europarlamentaraca predstavnici Evropske komisije nisu se još javno oglašavali ni na društvenim mrežama iako je ranije rečeno da su SAD i EU zajednički radili na odgovoru na političku krizu u BiH nakon potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

Rad državnih institucija u BiH u blokadi je od jula prošle godine, kada su predstavnici bh. entiteta Republike Srpske odbili učestvovati u donošenju bilo kakvih odluka jer je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona kojima je zabranjeno negiranje Genocida i veličanje ratnih zločinaca.

SAD i EU zatražili su deblokadu rada bh. institucija te opoziv odluke kojom se zabranjuje primjena izmjena Krivičnog zakona te odustajanje od primjene odluke o formiranju agencije za lijekove bh. entiteta RS kao i da se prekine s daljnjim aktivnosti o prijenosu nadležnosti s države na entitet.

Uvedene sankcije SAD-a predstavljaju prvu primjenu Izvršne uredbe 14033 koje se zasnivaju na posvećenosti administracije predsjednika Joea Bidena i pozivanju na odgovornost one koji podrivaju stabilnost regije Zapadnog Balkana korupcijom i prijetnjama po dugogodišnje mirovne sporazume.