Napeto u Sarajevu: Pregovori o izmjenama Izbornog zakona BiH

Američki izaslanik za Zapadni Balkan Matthew Palmer danas je sa delegacijom Stranke demokratske akcije (SDA) koju je predvodio predsjednik Bakir Izetbegović i delegacijom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), koju je predvodio predsjednik te stranke Dragan Čović, razgovarao o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Današnjim razgovorima sa delegacijama bh. stranaka prisustvovala je i izvršna direktorica za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst. U Sarajevu je održan i radni ručak s liderima opozicionih stranaka. 

Izetbegović smatra da će razgovori koje predstavnici međunarodne zajednice iniciraju sa predstavnicima opozicionih stranaka usmjeriti dalje stvari kada su u pitanju Dom naroda FBiH i izbor članova Predsjedništva BiH.

– Ono za što oni budu spremni, sigurno spremna je i SDA da ide u tom smjeru. Danas su nam potrebni kooperativnost, dobar duh, dobra namjera od svih stranaka koje čine parlamentarnu većinu – istakao je Izetbegović.

Također, on je kazao i to da bi opozicija trebala da odluči, da li je za indirektntan izbor koji je predložen Aprilskim paketom ili su za direktan izbor koji je predložen u “Fileovom modelu”.

–  Da li su uopšte spremni da razgovaraju o nekoj asimetriji, trebaju nam 2/3 ruku. Ako su spremni za jedno od ponuđena tri rješenja, onda idemo u tom smjeru, ako nisu spremni onda je to teško – kazao je Izetbegović.

Iako niko od predstavnika SNSD-a nije danas bio na sastanku sa Palmerom, Izetbegović je, odgovarajući na pitanja novinara, kazao da SNSD nije spreman na indirektni izbor.

Izvjesno da će, dodao je, Palmer razgovarati sutra i sa delegacijom SNSD-a.

– Odustali su od tog elementa aprilskog paketa, što predstavlja problem i traži se asimetrija u izboru člana Predsjedništva BiH. Nema spremnosti u SDA, a sumnjam da ima spremnosti da se ide na asimetriju i u drugim strankama – istaknuo je lider SDA.

Ipak, Izetbegović smatra da će SNSD morati da pravi ustupke.

Čović je nakon razgovora izrazio zadovoljstvo konstruktivnim razgovorom sa predstavnicima međunarodne zajednice, te ih ocijenio kao vrlo pozitivne.

– Nismo razgovarali o detaljima, ali smo vrlo jasno prepoznali put u kojem možemo vrlo brzo, ili u relativno kratkom vremenu, doći do rješenja Izbornog zakonodavsta BiH, a koje smo definirali sporazumom u Mostaru 17. juna 2020.godine – istakao je Čović.

Uz zahvalnost predstavnicima EU i američke administracije, Čović smatra da će takvi razgovori napraviti veliki iskorak, slično kako je nađeno rješenje za Mostar biti pronađeno i rješenje za Izborni zakon BiH.

Izvršna direktorica za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst, današnje razgovore sa političkim predstavnicima u BiH ocijenila je veoma dobrim i konstruktivnim.

Cilj razgovora koje vode zajedno sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Matthew Palmerom, kako je rekla, je da ohrabre političke aktere u BiH da konačno počnu raditi na važnim temama, uključujući provedbu relevantnih presuda Evropskog suda za ljudska prava, u oblasti vladavine prava.

 – Imali smo do sada izuzetno dobar dijalog u kojem smo se dotakli i realizacije i preporuka OSCE, vezano za izborni proces. Čuli smo dosta ohrabrujućih poruka, a osnovni cilj tih poruka je eliminacija diskriminacije koja je utvrđena zakonskim odredbama u BiH: a radi se o eliminisanju diskriminacije, korupcije u izbornom procesu, sprječavanju izbornih krađa i drugih povreda iz Izbornog zakona BiH – kazala je Eichhorst.

Uz izraze zahvalnosti učesnicima na konstruktivnom dijalogu, ona je najavila nastavak dijaloga sa liderima političkih partija u BiH i za sutra.

Ponovila je da Sjedinjene Američke Države i Evropska unija imaju jedinstven stav o aktualnim pitanjima u BiH.

Prethodni članakAhmed Busnov viceprvak Svjetske lige za mlade u Poreču
Naredni članak10. Ultramaraton Vukovar – Srebrenica