NATO: Ostajemo predani partnerstvu sa BiH, poricanje genocida neprihvatljivo

"Genocid u Srebrenici bio je jedan od najgorih zločina u Evropi od završetka Drugog svjetskog rata. Bosna i Hercegovina je prošla dugačak put u obnovi povjerenja između zajednica. Da bi se pomirenje nastavilo, put naprijed mora uključivati priznanje patnji koje su se dogodile", navodi se u saopštenju NATO-a

NATO ostaje predan partnerstvu sa Bosnom i Hercegovinom i pomirenju u zemlji, a poricanje genocida je neprihvatljivo poručeno je iz sjedišta NATO-a u Briselu. Dan ranije u istom tonu oglasio se Ured za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH. Bez sumnje da je riječ o odgovoru na izravne prijetnje Milorada Dodika koji je najavio proglašavanje nazivnosti Rs-a. 

“Genocid u Srebrenici bio je jedan od najgorih zločina u Evropi od završetka Drugog svjetskog rata. Bosna i Hercegovina je prošla dugačak put u obnovi povjerenja između zajednica. Da bi se pomirenje nastavilo, put naprijed mora uključivati priznanje patnji koje su se dogodile”, navodi se.

Još se dodaje da je poricanje genocida neprihvatljivo.

“NATO ostaje predan našem partnerstvu sa Bosnom i Hercegovinom i pomirenju u zemlji. NATO saveznici su jasno istakli da podržavaju teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i više puta su zahtijevali od političkih lidera da izbjegavaju retoriku podjela”, navodi se.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko, koristeći ovlasti, prije nekoliko dana donio je dopunu Krivičnog zakona BiH, kojom je uveo zabranu negiranja genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina utvrđenih pravomoćnim presudama nadležnih međunarodnih i domaćeg suda i kazne za počinioce.

I pored toga, Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske, kao i drugi političari iz ovog entiteta nastavili su poricati genocid koji su vojne, policijske i paravojne formacije iz RS-a i Srbije počinile u julu 1995. godine nad stanovnicima ”zaštićene zone UN-a” u Srebrenici.

Dodik je prijetio i secesijom RS-a što Ustavnom Bosne i Hercegovine i Daytonskim mirovnim sporazumom nije moguće.

“Postupci ili prijetnje vezane za raspad Bosne i Hercegovine su neprihvatljivi i u suprotnosti su sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom Bosne i Hercegovne, koji entitetima ne daju pravo na otcjepljenje”, poručeno je u istom tonu jučer iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH.

“Politički, vjerski, i lideri u zajednicama, kao i mediji koji izvještavaju o njima imaju odgovornost da se fokusiraju na konstruktivan dijalog umjesto na retoriku podjela. Republika Srpska je integralni dio Bosne i Hercegovine i izolacija nije u interesu njenih građana. Svi lideri se trebaju okrenuti ključnim zadacima demokratskog rukovođenja i reformama koje vode ka izgradnji bolje budućnosti za sve u Bosni i Hercegovini. Sjedinjene Američke Države ostaju čvrsto privržene Bosni i Hercegovini kao demokratskoj, multietničkoj, suverenoj i nezavisnoj državi sa neupitnim teritorijalnim integritetom i njenoj budućnosti koja je najbolje zagarantovana u evroatlantskoj zajednici zemalja. Postupci ili prijetnje vezane za raspad Bosne i Hercegovine su neprihvatljive i u suprotnosti su sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom Bosne i Hercegovne, koji entitetima ne daju pravo na otcjepljenje”, rečeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH.