NATO poziva na smirivanje napetosti oko Ukrajine i nudi dijalog Rusiji

NATO (Ilustracija Pixabay)

NATO je u srijedu poslao Rusiji pisani odgovor na njene zahtjeve i poručio da se sigurnosna kriza u Evropi može riješiti kroz dijalog i diplomatiju.

“NATO pozivu Rusiju da hitno deeskalira situaciju. Spremni smo saslušati zabrinutost Rusije i čvrsto vjerujemo da se napetost i sporovi mogu riješiti kroz dijalog i diplomatiju”, izjavio je glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare.

NATO je u srijedu poslao u Moskvu pisani odgovor na zahtjeve Moskve, koja je zatražila od saveznika da povuku svoje vojnike iz istočnih članica i da zajamči da Ukrajina nikada neće biti članica NATO-a. Rusija je na ukrajinske granice rasporedila oko sto 1.000 vojnika, a istovremeno tvrdi da ne planira napad.

Stoltenberg je rekao da Rusija nastavlja gomilati trupe u blizini Ukrajine i da raspoređuje hiljade vojnika i moderno naoružanje u Bjelorusiji.

“Napetost i dalje raste”, upozorio je Stoltenberg ističući da Rusija raspoređuje vojnike u Bjelorusiji pod krinkom vojne vježbe.

Stoltenberg je rekao da NATO neće nikada raditi kompromise u pogledu svojih temeljnih načela, što uključuje zaštitu svih saveznika i pravo svake zemlje da sama bira kojim će se sigurnosnim aranžmanima pridružiti.

“NATO je odbrambeni savez, neće tražiti konfrotaciju, ali će poduzeti sve mjere za zaštitu saveznika”, naglasio je glavni sekretar.

Dodao je da se nada povoljnom rješenju sadašnje krize, ali da je NATO spreman i na najgore. “Političko rješenje je još uvijek moguće”, rekao je Stoltenberg.

Ponovio je prijedlog da Rusija i NATO otvore svoje urede u Bruxellesu i Moskvi kako bi se ponovno uspostavili komunikacijski kanali i smanjila opasnost od sukoba.

Prethodni članakDodik ne odustaje od blokade države, a izbornu reformu prepušta FBiH
Naredni članakPredstavnici Vlade Republike Hrvatske i Grada Zagreba te Sabor odali počast žrtvama holokausta