Ne bude li novog političkog dogovora izbori će se u BiH održati u oktobru

CIK BiH (Foto Anadolija)

Predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Željko Bakalar najavio je u ponedjeljak da će se izbori održati u oktobru ako prije toga ne bude Izmjena izbornog zakona kojima bi se promijenili rokovi kako su sada definirani.

“Nema ustavnih i zakonskih smetnji za organiziranje općih izbora i provedbu izbornih rezultata”, kazao je Bakalar za medije u BiH komentirajući moguće posljedice propasti pregovora o izmjenama Izbornog zakona koji su protekle sedmice uz posredovanje američkih i evropskih diplomata vođeni u Neumu iza zatvorenih vrata.

Čelnici hrvatskih i bošnjačkih stranaka nisu uspjeli usaglasiti suprotstavljena stajališta o načinu biranja dva člana Predsjedništva BiH s područja Federacije niti o mogućem smanjenju ovlasti Doma naroda entitetskog parlamenta i zboru zastupnika u tom tijelu.

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović je komentirajući ishod neumskih pregovora ustvrdio da sada uopće nema uvjeta za provedbu izbora s obzirom na to da je temeljem presude Ustavnog suda BiH iz 2016. godine po tužbi Bože Ljubića izvan snage stavljen dio Izbornog zakona koji se odnosi na način konstituiranja Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

“Mi formalno-pravnih uvjeta za organiziranje izbora nemamo”, kazao je Čović u nedjelju. Konstatirao je da je jedini način da se to promijeni politički dogovor za koji je ostalo vrlo malo vremena jer je nužno da se nakon toga u parlamentarnoj proceduri promijeni Izborni zakon, ali i Ustav BiH.

Komentirajući Čovićevo stajalište Bakalar je kazao da je sa stajališta CIK-a jasno da važeći zakon obavezuje na provedbu izbora i da njih mora biti u oktobru, što znači da se moraju raspisati početkom maja.

“Ako dođe do izmjena Izbornog zakona kojim će se ti rokovi i termini preinačiti, onda može biti izmjena. Pošto je očigledno da nema govora o tome, mi ćemo postupati po zakonu koji je na snazi”, kazao je Bakalar.

Potvrdio je da u CIK-u ipak imaju problem s osiguranjem novaca za provedbu izbora koje planiraju. Od Vijeća ministara odnosno Ministarstva finansija još nisu dobili nikakav odgovor na zahtjev da im se za prvu fazu organizacije odobri oko 500.000 eura.

Zbog blokade rada državnih tijela vlasti koju provode dužnosnici iz reda bosanskih Srba BiH je cijelu 2021. godinu provela na privremenom finansiranju jer parlament nikada nije usvojio budžet. Nema naznaka ni da bi uskoro mogao biti usvojen budžet za ovu godinu, a on bi morao sadržavati i sredstva za izbore.

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt je ranije u januaru s drugim dužnosnicima međunarodne zajednice posebnim pismom tražio od Vijeća ministara BiH da odobri isplatu sredstava koje traži CIK odnosno da osigura novac za provedbu izbora.

Sam Schmidt je prošle sedmice rekao da će izbora u BiH ove godine svakako biti, bez obzira na ishod pregovora koje o izmjenama Izbornog zakona vode hrvatske i bošnjačke političke stranke.

“O tome (izborima) nema pregovora. Demokratija funkcionira po unaprijed određenim pravilima, a posebno izbori ne smiju postati predmet političkog manevriranja”, izjavio je visoki predstavnik.

Prethodni članakUmro je bivši ministar Zvonimir Šeparović
Naredni članakJustin Trudeau pozitivan na virus korona, nastavlja raditi online