Nehammer: EU neće napustiti BiH, predlaže “blaže kriterije” za tu zemlju

Susret s članovima Predsjedništva BiH

Austrijski kancelar Karl Nehammer kazao je u petak u Sarajevu kako Evropska unija neće napustiti Bosnu i Hercegovinu te je sugerirao kako bi u odnosu na evropski put te zemlje trebalo imati nešto blaže kriterije.

Nehammer je boravio u službenoj posjeti BiH i tamo se sastao s najvišim državnim dužnosnicima, a novinarima je kazao kako je ta zemlja važan partner kako Austrije tako i cijele EU, posebno u sigurnosnim pitanjima.

“Evropa je prisutna u BiH kroz EUFOR i važno nam je zadržati mir i sigurnost. BiH nije i neće biti ostavljena sama”, kazao je austrijski kancelar ističući kako je i pozicija Beča u odnosu na BiH jasna i nepromijenjena, a znači nedvojbenu potporu njenom teritorijalnom integritetu i suverenitetu.

Kazao je kako je nužno “pošteno razgovarati” u odnosu na postojeće izazove i vidjeti na koji način BiH može postati članicom EU baš kao i druge zemlje Zapadnog Balkana. Dodao je kako u odnosu prema BiH ne bi trebalo imati “isuviše oštre kriterije”, pa je najavio da će o tome razgovarati i s dužnosnicima Njemačke kao još jednog važnog partnera kako unutar EU tako i za BiH.

“Izazovi s kojima se susrećemo se ne smanjuju, oni su sve veći”, kazao je austrijski kancelar ističući kako je rat u Ukrajini postao najvažnijim pitanjem, dok se svijet istovremeno suočava s posljedicama pandemije prouzročene virusom korona.

Kazao je kako je sada isti izazov svima pa je posebno spomenuo rast cijena energenata i hrane ocijenivši kako se taj problem ne može riješiti bez saradnje i solidarnosti.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je kazao kako i dalje računa na potporu Austrije njegovoj zemlji u procesu evropskih integracija odnosno za stjecanje kandidatskog statusa.

Vjeruje kako se rat u Ukrajini neće preliti na BiH dodajući kako dijeli zabrinutost “zbog patnje civila u Ukrajini” no pri tom je izbjegao direktno osuditi rusku agresiju.

“Nema nikakvog razloga da se ukrajinska kriza prelije u BiH i siguran sam da se to neće dogoditi”, kazao je Tegeltija koji tvrdi kako neki u BiH nastoje umjetno proizvesti krizu pa je, po njegovu tumačenju, stoga i poslano pojačanje EUFOR-u.

Kazao je kako mu je neprihvatljivo da vojska pa tako i EUFOR patrolira po urbanim sredinama.

Tegeltija je član Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika, a ta stranka je u odnosu na rat u Ukrajini zauzela izrazito prorusko stajalište.