Ni nakon osam mjeseci nisu zbrojeni svi troškovi lokalnih izbora

Ilustracija Pixabay

Lokalni izbori održani su prije više od osam mjeseci, no još uvijek nisu zbrojeni svi njihovi troškovi, a nepoznanica je i koliko su stajali dopunski manjinski izbori iz oktobra prošle godine, iščitava se iz Pregleda rada Državnog izbornog povjerenstva (DIP) za prošlu godinu.

Iako su lokalni izbori briga lokalnih jedinica, tj. novac za njih osigurava se u budžetima općina, gradova i županija u kojima se održavaju, DIP je radi vlastite evidencije zatražio podatke o utrošenim sredstvima od svih županijskih, gradskih i općinskih komisija.

Izbori su, za sada, stajali više od 144 miliona kuna

Prema podacima koje je dobio, a koji nisu cjeloviti jer nedostaju podaci za Rovinj, Slatinu i Kumrovec te pretežni dio podataka za Sisačko-moslavačku i Zadarsku županiju, majski lokalni izbori stajali su 144,2 miliona “lokalnih” kuna.

Tome treba dodati i trošak državnog budžeta, informatičku podršku izborima od 10,2 miliona kuna platio je DIP, odnosno država, a iz njene je blagajne plaćeno i 250.000 kuna za naknade informatičkim koordinatorima, čime se iznos “penje” na gotovo 155 miliona kuna.

Prvi krug lokalnih izbora održan je 16. maja, drugi 30. maja, a treći, u kojem je načelnika birala općina Kraljevec na Sutli, 13. juna.

Još nisu kompletirani troškovi dopunskih izbora

I podatke o troškovima dopunskih manjinskih izbora DIP je zatražio od županijskih, gradskih i općinskih komisija koje su ih provodile, no do konca januara podaci nisu kompletirani.

Poznato je tek da je DIP za informatičku podršku platio gotovo dva miliona kuna te još oko 84.000 kuna za naknade informatičkim koordinatorima.

Tako je ostalo nepoznato je li bila tačna procjena da će ti izbori, na kojima se biralo 90 vijećnika, stajati oko deset miliona kuna, od čega će osam miliona otići za naknade članova izbornih tijela.

Dopunski izbori, koji su nastavak redovnih lokalnih izbora, raspisani su jer na redovnim lokalnim izborima u vijeća i skupštine 82 općine, grada i županije nije izabrano dovoljno vijećnika iz redova šest nacionalnih manjina, ali ni Hrvata u općinama Borovo, Trpinja i Jagodnjak.

Pratio ih je slab odaziv, od 133.000 birača glasalo ih je samo 14.200, odnosno 10,6 posto, a neki su vijećnici izabrani sa samo tri, odnosno četiri glasa.

Dopunski izbori održani u 70-tak lokalnih jedinica

Za razliku od 2017. godine, kada su dopunski izbori održani u samo pet jedinica, lani su, u konačnici, održani u 70-ak, a sve zahvaljujući izmjenama Zakona o lokalnim izborima.

Njima je, naime, određeno da se u slučaju kad se na redovnim izborima ne osigura odgovarajuća zastupljenost određene manjine, odnosno Hrvata u predstavničkom tijelu, odmah raspisuju dopunski izbori, bez mogućnosti da se to osigura ispunjavanjem određenih uvjeta kako je to bilo propisano prije promjene navedenog članka.

Izbornu 2021. zatvorili su prijevremeni izbori za Gradsko vijeće Pazina i za međimurskog župana, održani 3. oktobra i 28. novembra, a na ovima u Međimurju ponovno je za župana izabran Matija Posavec koji je samo tri mjeseca prije dao ostavku na tu dužnost i priznao da je primio mito.

Prethodni članakNajneobičniji “Bošnjački list” na svijetu za koji pišu isključivo Hrvati
Naredni članakIstraživanje: Gotovo 50 posto mladih razmišlja o odlasku iz Hrvatske