Ništa od katarze: U Beogradu sve više murala podrške zločincu Mladiću

Više od mjesec dana nakon potvrđivanja presude Ratku Mladiću na doživotnu robiju za genocid u Srebrenici i zločin protiv čovječnosti tokom rata u Bosni i Hercegovini, u Beogradu i dalje osviću grafiti podrške.

Preko noći na opštini Novi Beograd osvanula su dva, jedan na kružnom toku kod zgrade opštine, a drugi u Bulevaru Zorana Đinđića, piše Nova.rs

General Ratko Mladić 8. juna je pravosnažno osuđen pred sudom u Hagu na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovječnosti nad nesrbima tokom rata u BiH. Žalbeno vijeće odbacilo je sve žalbe Mladićeve odbrane, ali i Tužilaštva.

Nakon presude jedan dio srpske javnosti bio je razočaran, a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u video obraćanju na sjednici Vijeća sigurnosti UN svim Srbima da drže glavu gore i da srpski narod nije osuđen ni za šta.

Strasti se, međutim, i dalje ne smiruju, a glavni grad ponovo dobija grafite i poruke, slične onima koje smo gledali devedesetih godina.

Kao da nisu odmakli ni pedalj…

Tako je Bulevar Zorana Đinđića dobio transparent na kojem piše „Bulevar Ratka Mladića“, dok je u blizini kružnog toka kod opštine Novi Beograd dobio novi grafit sa likom Mladića.

Podsjećanja radi, nakon izricanja presude pojavio se skandalozni mural s njegovim likom u Vranjskoj Banji, na zidu stadiona FK Mineralac.

Ovo nije rezervisano za Srbiju, širom BiH nicali su murali posvećeni generalu Mladiću, a prilikom njihovog obilaska odlazeći visoki predstavik Valentin Inzko naišao je i na jedan visok 25 metara i tom prilikom rekao:

„Šok, grč i nevjerica“, rekao je Inzko opisujući svoje osjećanje kada je u tom gradu vidio puno, kako je naglasio, „velikih murala s likovima velikih ratnih zločinaca“.

„Shvatio sam da je nužno poslati SOS širom civilizovanog svijeta …“, poručio je Inzko.

Prethodni članak“Putokaz” je izlazio u Zagrebu: Vodila ga je nacionalno osviještena bošnjačka ljevica
Naredni članakJe li počela realizacija plana Dodik-Ćović: Čavka izdao naredbu za hapšenje direktora OSA-e