Niz Dunav pušteni lampioni u spomen na poginule i nestale u Vukovaru

Lampioni na Dunavu (Foto Dnevnik.hr)

U spomen na poginule i nestale hrvatske branitelje i civile u odbrani Vukovara od velikosrpske agresije 1991. godine, u četvrtak navečer je od perivoja Dvorca Eltz do Križa svim žrtvama za slobodnu Hrvatsku niz Dunav pušteno nekoliko stotina zapaljenih crvenih i bijelih lampiona, piše Hina.

Crveni lampioni u spomen su na nestale, a bijeli za poginule branitelje i civile.

Po podacima koje je prikupio vukovarski Franjevački samostan, u Vukovaru je u vojnoj agresiji bivše Jugoslavenske narodne armije (JNA) i srpskih paravojnih postrojbi poginulo, ubijeno ili nestalo 2.717 osoba.

Na popisu zarobljenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata još se nalaze imena 386 osoba kojima se svaki trag gubi upravo u ratnom Vukovara.

U sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Vukovara tim je gradom u četvrtak u Koloni sjećanja, na 30. godišnjicu sloma odbrane grada, prošlo, po policijskoj procjeni, nekoliko desetaka hiljada domoljuba iz svih dijelova Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Kao i prošlih godina, Kolonu sjećanja predvodili su vukovarski branitelji i članovi porodica poginulih, ubijenih i nestalih hrvatskih branitelja, a među više desetaka hiljada hodočasnika bio je i državni vrh, predsjednik Republike Zoran Milanović, Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i Vlade Andrej Plenković s brojnim ministrima, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, vukovarsko-srijesmki župan Damir Dekanić, saborski zastupnici, župani, gradonačelnici, predstavnici političkih stranaka te drugi. U vukovarskoj Koloni sjećanja bio je i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

U komemorativnom programu ispred vukovarske bolnice učestvovali su klapa Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj” i glumac HNK Osijek Darko Milas.

Nakon dolaska na Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, gdje je molitvu predvodio nadbiskup đakovački i osječki, metropolit Đuro Hranić, vijence su položili i svijeću upalili hrvatski branitelji Vukovara predvođeni posljednjim zapovjednikom Brankom Borkovićem, predsjednik Republike Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava te vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.

Vijenac je položio i Šefik Džaferović.

Misu zadušnicu na na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata predvodio je pomoćni biskup zagrebački, mons. Ivan Šaško.

Državni vrh odao je i počast i stradalim žrtvama Ovčare.

Program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara nastavlja se u petak “Žrtvom Borovo naselja za Domovinu” u kojem će se obilježiti 30. godišnjica stradanja u Domovinskom ratu te vukovarske gradske četvrti.

Prethodni članakVečernji list: Broj pušača u svijetu stalno pada
Naredni članakDžaferović se posebno zahvalio učesnicima Ultramaratona Vukovar-Srebrenica