Nizozemske vlasti istražuju 33 smrti “prahom za samoubistvo”

Zastava Nizozemske (Ilustracija Pixabay)

Nizozemske vlasti istražuju 33 smrtna slučaja povezana s nabavkom “praha za samoubistvo” od člana grupe koja zagovara pravo na smrt, objavili su tužitelji u srijedu. 

Broj slučajeva otkriven je na saslušanjima uoči suđenja članovima grupe koja se naziva “Kooperativa oporuka”. Očekuje se da će broj rasti, jer je član grupe rekao novinama da je prah kupilo više od stotinu ljudi.

Takozvana “kooperativa”, koja od 2018. promovira “supstancu X” kao jeftin i bezbolan način umiranja, kriminalna je organizacija koja ilegalno pomaže u samoubistvima, istakli su tužitelji.

Eutanazija je legalna u Nizozemskoj, no pod vrlo strogim pravilima i pod nadzorom ljekara.

Pomaganje u samoubistvu izvan tog okvira kažnjava se s do tri godine zatvora.

Optužen je 28-godišnji član grupe koji je ilegalno raspačavao supstancu i prao novac, a glasnogovornik tužilaštva Bart Vaessen kazao je kako će osumnjičeni biti optužen za pomaganje u samoubistvu.

“Istražujemo 33 slučaja u kojima je ‘supstanca X’ prodana ljudima koji su kasnije umrli. U 15 slučajeva dokazano je da su umrli zbog korištenja supstance”, rekao je Vaessen.

Osumnjičeni Alex Schot brani se sa slobode. Prošle sedmice uhapšeno je još dvoje ljudi, a jedan od njih je 78-godišnji psiholog Wim van Dijk koji je za novine De Volkskrant rekao da je supstancu od njega kupilo “više od stotinu ljudi”.

Optužen je i čelnik kooperative Jos van Wijk koji je za nizozemsku emisiju Op1 rekao da je organizacija “uvijek djelovala u skladu sa zakonom“.

Nizozemska je 2002. postala prva država koja je legalizirala eutanaziju, no samo u slučajevima neizdržive fizičke ili mentalne patnje koja se ne može izliječiti te kada pacijent pri zdravom razumu to zatraži nekoliko puta. Procjene donose ljekari, a provjeravaju ih nezavisni odbori.

Prethodni članakU Hrvatskoj lani od moždanog udara umrlo 4.950 osoba
Naredni članakMilanović smatra da se on, Vučić i Erdogan trebaju sastati s trojkom iz BiH