Njemačka bi legalizacijom kanabisa mogla ubirati do pet milijardi eura godišnje

Zastava Njemačke (Ilustracija Pixabay)

Legalizacija kanabisa bi Njemačkoj mogla donijeti godišnje porezne prihode i uštede od otprilike 4,7 milijardi eura te stvoriti 27.000 novih radnih mjesta, pokazalo je u utorak istraživanje dok političari nastoje dogovoriti pravila za novi sektor.

Vjerovatni budući kancelar Olaf Scholz i njegovi socijaldemokrati s lijevog centra (SPD) vode pregovore sa Zelenima, borcima za zaštitu okoliša te liberalnim FPD-om o trosmjernoj koaliciji.

Pregovarači SPD-a, Zelenih i FDP-a još uvijek razrađuju detalje koalicijskog dogovora, uključujući pravila pod kojim će biti dopuštena i regulirana prodaja i upotreba rekreacijskog kanabisa u najvećoj evropskoj ekonomiji.

Istraživanje Instituta za tržišno natjecanje (DICE) pri Univerzitetu Heinrich Heine u Duesseldorfu, a koje je naručila njemačka udruga za kanabis, pokazalo je da bi legalizacija kanabisa dovela do dodatnih poreznih prihoda od 3,4 milijardi eura godišnje.

Istovremeno, to bi moglo donijeti uštede od 1,3 milijarde eura godišnje policijskom i pravosudnom sistemu i otvoriti na desetke hiljada radnih mjesta u toj industriji.

Legalizacija kanabisa u Njemačkoj dala bi poticaj rastućem evropskom tržištu za koje se očekuje da će do 2025. godišnje uprihoditi više od tri milijarde eura, u usporedbi s oko 400 miliona eura ove godine, prema evropskom izvještaju o kanabisu analitičke kompanije Prohibition Partners.

Upotreba kanabisa u medicinske svrhe u Njemačkoj je legalna od 2017. godine.

Prethodni članakInicijativa “Zaštitimo hrvatsku kunu” bez dovoljno potpisa za referendum
Naredni članakProdužen rok podnošenja zahtjeva za hrvatsko državljanstvo