Njemačka korak bliže vladi koju vode socijaldemokrati na čelu sa Scholzom

Olaf Scholz

Olaf Scholz, lider socijaldemokrata, izjavio je danas da je njegova stranka zajedno sa Zelenima i liberalnim demokratama (FDP) ima mandat za formiranje nove vlade u Njemačkoj, nakon što su se stranke složile da počnu koalicione razgovore, javljaju njemački lokalni mediji. 

“Glasači su nam dali mandat da zajedno formiramo vladu”, rekao je Scholz novinarima nakon što su se Zeleni i liberalni FDP složili da se sastanu s njegovom strankom u četvrtak kako bi započeli razgovore o mogućoj trostranoj koaliciji.

Tim potezom Scholz je korak bliže poziciji kancelara nakon 16 godina vladavine Angele Merkel i koalicije desnog centra.

Politički preokret u Njemačkoj došao je nakon prošlomjesečnih općih izbora na kojima je pobijedila Scholzova stranka lijevog centra sa 25,7 posto, a slijedi je Merkelin blok desnog centra CDU-CSU sa 24,1 posto.

Da bi bilo koja stranka zasjela na čelo sljedeće njemačke vlade bit će joj potrebna podrška Zelenih lijevog centra i proinovacijskih i poslovnih liberalnih demokrata (FDP), koji su zauzeli treće i četvrto mjesto na parlamentarnim izborima.

Uprkos tome što je konzervativce doveo do njihovog najgoreg izbornog rezultata ikad, uporni lider CDU-a Armin Laschet insistira da još uvijek ima šansu da postane njemački kancelar.

U razgovoru s novinarima, Laschet je rekao da konzervativci “poštuju odluku dviju stranaka da uspostave koaliciju sa SPD-om”.

“Ali CDU-CSU je još uvijek spreman za razgovore o koalicionoj vladi”, rekao je Laschet.

Prethodni članakPlenković: Hrvatska želi stabilne i funkcionalne susjede
Naredni članakMussolinijeva unuka osvojila drugi mandat u gradskom vijeću Rima