Njemačka: Nakon socijaldemokrata i liberali dali zeleno svjetlo koaliciji

Bundestag

Liberalno-demokratska stranka (FDP) je na vanrednom kongresu u nedjelju velikom većinom od 92 posto prihvatila koalicijski ugovor, a time i ulazak u koalicijsku vladu sa Socijaldemokratskom strankom Njemačke (SPD) i strankom Zeleni.

“Ovaj kongres nas uvodi u novo presudno razdoblje u historiji FDP-a: liberali preuzimaju odgovornost za zemlju u jednom kriznom trenutku. Mi želimo modernizirati našu zemlju i povesti je naprijed”, rekao je nakon objavljivanja rezultata glasanja na kongresu glavni sekretar FDP-a Volker Wissing.

Predsjednik FDP-a Christian Lindner je prije toga pohvalio način na koji su vođeni višemjesečni pregovori sa SPD-om i zelenima.

“Već mi je način na koji su vođeni razgovori ulio nadu u to da su istinske promjene u ovoj zemlji moguće”, rekao je Lindner, koji bi u novoj vladi trebao obnašati funkciju ministra finansija.

Obraćajući se poslanicima kongresa, koji se najvećim dijelom odvijao online, on je naglasio kako mnogo toga u koalicijskom ugovoru nosi liberalni pečat poput planova za individualni napredak kroz bolje obrazovanje, digitalizaciju Njemačke, solidne finansije kao i težnju ka promjenama koje će uroditi “socijalno-ekološkom tržišnom privredom”.

SPD je na vanrednom kongresu u subotu s gotovo 99 posto glasova prihvatio koalicijski sporazum, a time i ulazak u vladu s liberalima i zelenima. Stranka Zeleni do sutra provodi ispitivanje stranačke baze.

Koalicijski ugovor bi trebao biti potpisan u utorak, a u srijedu bi na redovnoj sjednici novi saziv Bundestaga trebao izabrati kandidata SPD-a Olafa Scholza za novog njemačkog kancelara.