Njemačka odlučno podržava Schmidta kao visokog predstavnika za BiH

Foto Agencije

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock u četvrtak je dala punu podršku visokom predstavniku međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Christianu Schmidtu ističući kako on treba ostati na toj dužnosti sve dok se ne obavi posao zbog kojeg je OHR i uspostavljen.

“Njemačka stoji iza Schmidta i pomoći će njegove napore da se osiguraju mir i stabilnost u BiH”, kazala je Baerbock u izjavi novinarima nakon susreta s visokim predstavnikom u Sarajevu.

Dodala je kako pozicija visokog predstavnika “nije svrha sama sebi” no jasno je kako posao koji on treba obaviti još nije završen, što je i stajalište većine međunarodne zajednice uz iznimku Rusije.

Potpora koju je Schmidt dobio izravni je odgovor na nastojanja koja dolaze uglavnom iz entiteta Republika Srpska uz potporu Rusije da se OHR što prije zatvori i time onemogući nametanje zakona i eventualna smjena nekog od izabranih dužnosnika za kojeg se ocijeni da krši Daytonski sporazum.

Vlasti RS odbijaju priznati Schmidta kao visokog predstavnika uz obrazloženje kako njegovo imenovanje nije podržalo Vijeće sigurnosti UN za šta je izravno odgovorna Rusija koja je blokirala cijeli proces.

Baerbock je kazala kako Schmidt može računati na punu potporu vlade kancelara Olafa Scholza koja je imenovala i svog posebnog izaslanika za Zapadni Balkan Manuela Sarazzina.

Šefica njemačke diplomatije potvrdila je i kako podupire Schmidtovu raniju ocjenu da se ovogodišnji izbori u BiH moraju održati u oktobru, kako je i predviđeno zakonom, a da bi bilo nužno da se prije toga ojača integritet izbornog procesa i osigura provedba svih presuda Evropskog suda za ljudska prava s ciljem da na izborima može pod ravnopravnim uvjetima učestvovati ko god to želi.

“Podržat ćemo izbore i njihovu provedbu na vrijeme, kako je to planirano”, kazala je Baerbock.

Sam Schmidt je kazao kako je sada dodatno ohrabren porukama da će se Njemačka odlučno suprotstaviti svima onima koji podrivaju stabilnost i teritorijalni integritet BiH.

Prethodni članakDodik uvjeravao Baerbock da RS ne planira otcjepljenje od BiH
Naredni članakNa Jarunu pala bespilotna letjelica vojnog tipa