Njemačka: Prva sudska presuda za ratni zločin protiv naroda Jezida

Zastava Njemačke (Ilustracija Pixabay)

Njemački sud u utorak je osudio na doživotnu kaznu zatvora Iračanina, bivšeg pripadnika terorističke Islamske države, za zločine počinjene u Iraku zbog kojih je umrla zatočena djevojčica, pripadnica naroda Jezida.   

Regionalni sud u Frankfurtu utvrdio je da je Taha Al-J., porijeklom Iračanin, čije puno ime nije objavljeno, kriv za genocid i ratni zločin koji je rezultirao smrću.

On također mora platiti 50.000 eura djevojčicinoj majci.

Predsjednik suda, sudac Christoph Koller, kazao je da je riječ o prvoj presudi za zločine koje su počinili pripadnici terorističke milicije Islamske države protiv manjinskih Jezida.

Tokom uvodnog izlaganja o razlozima presude osuđenik je pao u nesvijest te je sjednica bila prekinuta.

Al-J. je proglašen krivim za držanje u zatočeništvu i zlostavljanje žene, pripadnice naroda Jezida, i njezine kćeri, koje je držao kao ropkinje u razdoblju od jula do septembra 2015. godine. Kako bi kaznio petogodišnju djevojčicu, osuđeni ju je vezao za prozorsku rešetku u dvorištu imanja u Falluji, ostavivši je na otvorenome na velikoj vrućini, pa je dijete umrlo u agoniji, od žeđi.

Pripadnici Islamske države sistematski su proganjali zajednicu Jezida tokom sukoba. Bivša supruga osuđenika, Jennifer W., osuđena je u oktobru na sudu u Munchenu na deset godina zatvora. Kao svjedokinja u procesu protiv Al-J. ona je svog supruga opisala kao nasilnoga.

Sam osuđenik nije komentirao optužbe protiv njega.

Prethodni članakTomašević: U Zagrebu vakcinisano 75 posto odraslog stanovništva
Naredni članakJutarnji list: Milanović 120 puta koristio vojne helikoptere i brodove