Njemački socijaldemokrati odobrili koaliciju s liberalima i zelenima

Bundestag

Pripadnici Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) velikom većinom glasova su u subotu odobrili ulazak SPD-a u koalicijsku vladu sa strankom Zeleni i Liberalno-demokratskom strankom (FDP).

“Pred nama je sada šansa da zemlji damo novi zamah. Nova vlada će brinuti za napredak u trenutku u kojem bi bilo opasno kada ne bismo postupili tako”, rekao je vjerovatno budući njemački kancelar Olaf Scholz na vanrednom stranačkom kongresu koji je zbog pandemijskih uvjeta održan najvećim dijelom online.

Za koalicijski ugovor je glasalo 98,8 posto poslanika na kongresu. 598 poslanika je glasalo za, sedam protiv ugovora sa zelenima i liberalima.

Scholz je u svom govoru koji je prethodio glasanju rekao kako bi novoj vladi, koja se zbog boja stranaka naziva i semafor-koalicija, mogla za rukom poći “temeljna društvena reforma” kakva je za rukom pošla vladama 1969. i 1998.

Godine 1969. je na vlast došla socijaldemokratsko-liberalna vlada na čelu s kancelarom Willyjem Brandtom, a 1998. socijaldemokratsko-zelena vlada na čelu s Gerhardom Schroederom.

“SPD, Zeleni i FDP su, za razliku od Unije CDU/CSU stranke napretka”, rekao je Scholz koji je u dosadašnjoj demokršćansko-socijaldemokratskoj stranci Angele Merkel obnašao funkciju ministra finansija i vicekancelara.

Scholz je istakao i važne elemente koje sadrži novi koalicijski ugovor poput povišenje minimalne satnice i pojačanu stanogradnju iza čega, kako je rekao, “stoji SPD”.

FDP o koalicijskom ugovoru odlučuje na vanrednom kongresu u nedjelju, a Zeleni do ponedjeljka provode ispitivanja stranačke baze.

Ako i ove stranke daju zeleno svjetlo koalicijskom ugovoru, on bi mogao biti potpisan u utorak, a u srijedu bi Olaf Scholz na čelu nove vlade u Bundestagu mogao biti izabran za novog njemačkog kancelara.