Novi gradonačelnik Splita u posjeti MIZ Split: Želimo nastavak saradnje i izgradnju još boljih odnosa

Novoizabrani gradonačelnik Splita, Ivica Puljak, je sa zamjenicima, Bojanom Ivoševićem i Antoniom Kuzmanićem, posjetio Medžlis Islamske zajednice Split.

Glavni imam Vahid ef. Hadžić je u ime svih muslimana Medžlisa izrazio dobrodošlicu gradonačelniku i suradnicima.

Pored glavnog imama, dočeku su prisustvovali članovi Izvršnog odbor MIZ Split, Jasmin Mehić, Festim Akiki, Jasmin Žunić i muallima/vjeroučiteljica Suada Hadžić.

Predsjednik Izvršnog odbora Ismail Šakiri i dopredsjednik Ševal Tosuni bili su spriječeni prisustvovati ovom događaju zbog poslovnih obveza.

Vahid ef. Hadžić je goste upoznao s mesdžidom – molitvenim prostorom.  Istaknuo je činjenicu da je prostor mesdžida gradski i da muslimani Splita i Splitsko-dalmatinske županije nemaju vlastiti mesdžid (islamski centar).

Po završetku obilaska mesdžida je uslijedilo druženje u prostoru divanhane mesdžida za vrijeme kojeg je glavni imam putem prezentacije u najkraćim crtama upoznao goste s historijatom muslimana i Islamske zajednice u Hrvatskoj s posebnim naglaskom na Medžlis Islamske zajednice Split. Posebno je naglasio veoma kvalitetne odnose prema islamu i muslimanima, kako u Republici Hrvatskoj tako i u gradu podno Marjana.

Na kraju posjeta, gradonačelnik je iskazao zadovoljstvo posjetom i svime doživljenim te naglasio da želi nastavak dosadašnjih dobrih odnosa, te da ih se unaprjeđuje i grade nove. Također je istakao da su njegova vrata uvijek otvorena za suradnju po svim pitanjima.

Prethodni članakZAGREB: Na NK “Nur” započeo tečaj tradicionalnog turskog streličarstva
Naredni članakTurska kuća u Rijeci: Jedinstvena građevina koju je podigao osmanski konzul Nikolaides