Novi krug pregovora Rusije i Ukrajine u ponedjeljak

Pregovori

Rusija i Ukrajina održat će treću rundu pregovora o okončanju neprijateljstava u ponedjeljak, rekao je ukrajinski pregovarač David Arakhamia u subotu na Facebooku, ne objavivši o tome nikakve druge pojedinosti.

Izaslanstva iz Ukrajine i Rusije dosad su imala dva kruga pregovora otkad je Rusija pokrenula veliku invaziju na Ukrajinu 24. februara.

U četvrtak su dogovorili otvoriti humanitarne koridore kako bi se omogućilo civilima da napuste neke zone borbi, ali u subotu do evakuacije nije došlo.

Ruske snage nastavile su granatirati ukrajinski grad Mariupolj i planiranu masovnu evakuaciju civila pretvorile u haos.

Reuters je kratko javio, pozivajući se na guvernera Donecka, da je 400 civila evakuirano iz Volnovahe.

Ukrajina je objavila u subotu da pregovori dosad nisu polučili rezultate, ali da će s njima nastaviti.

“Treći krug pregovora održat će se u ponedjeljak”, rekao je Arakhamia, vođa kluba zastupnika stranke ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u subotu je rekao da pokušaji Zelenskog da osigura izravnu pomoć NATO-a ne pomažu pregovorima između dvije strane, ali da je Moskva spremna za treći krug.

NATO je u petak odbacio poziv Zelenskog da se uvede zona zabrane letenja iznad Ukrajine.

Uključivanje NATO-a u sukob u Ukrajini moglo bi voditi širenju rata u Evropi, rekao je glavni sekretar Saveza Jens Stoltenberg.

“Uspostava zone zabrane leta iznad Ukrajine značila bi da NATO mora osiguravati taj prostor i NATO-ovi avioni morali bi rušiti ruske”, rekao je Stolteneberg.

“Ako to napravimo pokrenut ćemo rat u cijeloj Evropi”, objasnio je nakon završetka vanrednog sastanka ministara vanjskih poslova 30 zemalja NATO-a.

Prethodni članakEvakuacija iz Mariupolja zaustavljena, Rusi ne poštuju primirje
Naredni članakJutarnji list: Možemo nadomjestiti ruski plin, ali to će biti puno skuplje