Obavezno testiranje važno za povećanje zdravstvene sigurnosti

Vakcina (Ilustracija Pixabay)

Obavezno testiranje u državnim i javnim službama, osim za one koji ispunjavaju uvjet vakcinisanja ili preboljenja COVID-19, uvodi se radi povećanja zdravstvene sigurnosti građana, kao što je to prije učinjeno u sistemu zdravstva i socijalne skrbi, saopćila je u ponedjeljak Vlada.

Sutra, naime, na snagu stupa Odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o obaveznom testiranju na virus SARS-CoV-2 dužnosnika, državnih službenika i namještenika, službenika i namještenika u javnim službama, službenika i namještenika u lokalnoj i područnoj samoupravi te zaposlenika trgovačkih društava i ustanova čiji su osnivači Republika Hrvatska ili jedinice lokalne i područne samouprave ili Republika Hrvatska ili jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave u njima imaju većinski udio, kao i zaposlenika trgovačkih društava koja su u većinskom vlasništvu trgovačkih društava u kojima Republika Hrvatska ili jedinice lokalne i područne samouprave imaju većinski udio.

Iz Vlade napominju i da, u skladu s odlukom Stožera, od sutra svi zaposlenici Vlade, kao i dužnosnici koji rade ili dolaze u Banske dvore, stranke i posjetioci koji dolaze u službene prostorije, kao i predstavnici medija moraju za ulazak u zgradu Vlade imati EU digitalnu COVID potvrdu ili drugi odgovarajući dokaz o vakcinisanju, preboljenju ili testiranju na COVID-19.

Jednako vrijedi i prilikom učestvovanja ili praćenja sjednica Vlade i svih Vladinih događaja koji se održavaju u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci ili drugim državnim i javnim prostorijama.

“I ovom prigodom naglašavamo da je vakcinisanje najbolji i najučinkovitiji način zaštite od virusa korona, posebno od težih oblika bolesti. Vakcina ima dovoljno, besplatno je i apeliramo na sve naše sugrađane, koji to još nisu učinili, da vjeruju struci i da se vakcinišu”, poručuju iz Vlade.

Ističu i da je u proteklim sedmicama u Hrvatskoj zabilježen povećani interes za vakcinisanje prvom dozom te se nadaju da će se građani vakcinisati u što većem broju kako bi se postigao što veći stepen zaštite i kako bismo se što prije vratili životu bez restrikcija.

Slijedom preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, iz Vlade su sve sugrađane kojima je od primanja posljednje doze proteklo šest ili više mjeseci pozvali da pristupe dovakcinisanju tzv. booster dozom kako bi se produžilo trajanje zaštite, posebno one koji su starije životne dobi ili su imunokompromitirani.

Naglašavaju i da je, uz vakcinisanje, važno nastaviti pridržavati se osnovnih epidemioloških mjera kako bi svatko prevenirao širenje zaraze i na taj način zaštitio svoje, ali i tuđe zdravlje.

Agencija za komercijalnu djelatnosti (AKD) saopćenjem je, pak, a u kontekstu sutrašnjeg stupanja na snagu odluke Stožera, izvijestila o pojačanom intenzitet zahtjeva građana za COVID potvrdama.

Danas do 16 sati izdano ih je više od 57.500, navode.

“Kroz hrvatski nacionalni sistem za izdavanje EU digitalnih COVID potvrda do sada je izdano više od tri miliona potvrda, bez prekida i pogreški u radu”, navode iz AKD-a.