Obilježena godišnjica osnivanja Petog korpusa ARBiH

29. godišnjica

Nekadašnji pripadnici, članovi porodica poginulih i nestalih boraca, kao i svi građani Unsko-sanskog kantona (USK), danas obilježavaju 29. godišnjicu osnivanja Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

“Spomen na Peti korpus ne gajimo samo mi u Krajini, nego i ljudi širom BiH. Svjesni smo da je oslobađanjem i uspjesima u operaciji ‘Sana 95’ ubrzan proces završetka rata, odnosno u značajnoj mjeri povećana mogućnost opstanka BiH”, riječi su ratnog komandanta u Petom armijskom korpusu Amira Avdića.

Godišnjica se obilježava obilaskom gradskih mezarja i groblja, te spomen-obilježja u svim općinama i gradovima kantona, obilaskom kasarne “Adil Bešić” u Bihaću, te svečanom akademijom u Sanskom Mostu.

“Ponosni smo na časnu i herojsku borbu Petog armijskog korpusa. Bilo bi dobro i s naučnog aspekta malo više govoriti o značaju onog što je uradio naš korpus, odnosno o značaju očuvanja Bihaćkog okruga za ustavnopravni poredak BiH”, kazao je još jedan ratni komandant u Petom korpusu Sead Jusić.

Komanda korpusa nalazila se u Bihaću, a zona odgovornosti obuhvatala je tadašnju slobodnu teritoriju Bihaćkog okruga. Imao je 618 oficira, 829 podoficira i skoro 9.000 vojnika. Predvođen generalom Atifom Dudakovićem u operaciji ‘Sana 95’ porazio je neprijateljske snage i oslobodio Veliku Kladušu, Bosansku Krupu, Bosanski Petrovac, Ključ i Sanski Most.

Dvojica pripadnika Petog korpusa ARBiH Adil Bešić i Izet Nanić posthumno su odlikovani najvišim armijskim odlikovanjem Ordenom heroja oslobodilačkog rata. Tri brigade su kraj ratnih dejstava dočekale sa počasnim nazivom slavne (501., 503., i 511.), a dvije kao viteške – 502. bihaćka i 505. bužimska brigada.

Prethodni članakInfantino do sredine decembra želi dogovor o svjetskim prvenstvima u nogometu svake dvije godine
Naredni članakParlament Benina izglasao legalizaciju abortusa