Objavljen poziv za finansiranje najma zamjenskog smještaja

Ministarstvo graditeljstva objavilo je Javni poziv za finansiranje najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresima, koji se na području Banovine proširuje i na one građane čiji domovi imaju žutu naljepnicu oštećenja, a žive u kontejnerima.

Omogućava se finansiranje najamnine građanima čije su nekretnine označene kao PN1 (privremeno neupotrebljivo – potreban detaljan pregled) i PN2 (privremeno neupotrebljivo – potrebne hitne mjere intervencije), N1 (neupotrebljivo – zbog vanjskog utjecaja) i N2 (neupotrebljivo – zbog oštećenja) te stoga nisu podobne za stanovanje, a smješteni su u mobilne stambene jedinice na području Sisačko-moslavačke županije.

Prijavu mogu podnijeti i vlasnici porodičnih kuća, stanova i zaštićeni najmoprimci te srodnici tih osoba u prvoj liniji koji su 22. marta i 28. ili 29. decembra 2020. godine, odnosno u vrijeme potresa, stanovali i imali prijavljeno prebivalište ili boravište u porodičnim kućama, višestambenim zgradama i stambeno-poslovnim zgradama koje su u preliminarnom pregledu označene kao N1 i N2, a nalaze se na području Zagreba, Krapinsko-zagorske, Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije.

Mjera za one koji nemaju u radijusu od 20 kilometara useljiv prostor

Mjera stambenog zbrinjavanja odnosi se na građane koji nemaju na raspolaganju drugi useljivi stambeni prostor u radijusu 20 kilometara od stradale nekretnine.

Najamnina za zamjenski stan finansira se isključivo temeljem sklopljenih ugovora o najmu koji su prijavljeni Ministarstvu finansija odnosno Poreznoj upravi.

Samcu se finansira najam stana površine do 35 metara kvadratnih, te dodatnih deset metara kvadratnih po osobi domaćinstva i to po cijeni od 9,3 eura za metar kvadratni.

Najamnina se isplaćuje izravno na račun najmodavca.

Zahtjevi se podnose na propisanim obrascima zajedno s pripadajućom dokumentacijom, neposredno ili putem pošte na adresu Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine – Ulica Republike Austrije 20, 10 000 Zagreb.

Ministarstvo poziva i vlasnike stanova na području Grada Zagreba te Krapinsko-zagorske, Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije koji žele stanove u svom vlasništvu dati u najam da im se jave.

Prijave za odobravanje finansiranja najamnine za stambeno zbrinjavanje zaprimaju se do 5. maja 2023. godine, a vlasnici stanova koji žele stanove dati u najam trebaju se javiti do 6. marta 2023.

Više informacija dostupno je u Javnom pozivu, a svi obrasci dostupni su na web stranicama Ministarstva. Dodatne informacije se mogu dobiti i na telefon 01/6448-900 ili e-mail financiranje.najamnine@mpgi.hr.

Prethodni članakDan kada je usvojena aktuelna zastava BiH
Naredni članakVečernji list: Ustavni sud ukida Zakon o izbornim jedinicama?