Odbor za medije povukao pa potvrdio imenovanje Roberta Šveba za direktora HRT-a

HRT

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije u ponedjeljak je prvo zbog povrede Poslovnika povukao prošlosedmični prijedlog imenovanja Roberta Šveba za glavnog direktora HRT-a, da bi potom većinom glasova Šveba ponovno predložio za tu funkciju.

Za prijedlog odluke o imenovanju Šveba predloženog kao kandidata HDZ-a glasalo je sedmero članova Odbora iz vladajuće koalicije, a za kandidata Darija Špelića predloženog u ime Zeleno-lijevog bloka glasala su dva člana iz redova opozicije.

Predsjednica Odbora Natalija Martinčević (Reformisti) na početku sjednice dodatno je objasnila prijedlog da se prošlosedmično imenovanje Roberta Šveba povlači iz procedure jer je ta sjednica bila “sazvana u krivoj formi” i to kao nastavak prethodne na kojoj je, kako se kasnije utvrdilo, bez kvoruma Šveb bio izabran sa sedam glasova od kojih su dva bila kuvertirana.

Martinčević je pritom kazala kako je to bila “proceduralna pogreška” te da, uz izvinjenje javnosti, za to apsolutno preuzima odgovornost.

Članovi Odbora podržali su taj prijedlog, no iz redova opozicije te su prošlosedmične sjednice ocijenili “fantomskim i kloniranim” odnosno “nasiljem nad Poslovnikom i parlamentarnom procedurom” kao što su kazali Nino Raspudić (Most) i Vilim Matula (Možemo).

U ponovljenom, pak, utvrđivanju prijedloga odluke za imenovanje glavnog direktora HRT-a zastupnik HDZ-a Mario Kapulica je već po treći put na sjednicama Odbora naglasio da je Robert Šveb kandidat kojeg podupire ta stranka, a ujedno je i odbio navode opozicije da se radi o “komitetskoj” odluci.

Kazao je i kako ne stoje teze da je Šveb “špicenkandidat” vladajuće stranke i ličnno ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek te je zaključio kako smatra da je riječ o dobrom kandidatu koji će ispuniti očekivanja gledatelja i saborskih zastupnika.

Članovi opozicije upozoravali su na potencijalni sukob interesa Roberta Šveba navodeći povezanost njegovih kompanija s poslovanjem HRT-a, ali i na sporne detalje iz njegove kandidature navodeći kako nije decidirano izjavio da nije u sukobu interesa.

Nino Raspudić je utvrdio da Šveb time u svojoj kandidaturi nije predao ono što nalaže konkurs koji je raspisao Nadzorni odbor HRT-a.

Zlatko Hasanbegović ocijenio je da je ponovno HDZ-ovo predlaganje Šveba “pretposljednji čin jedne farse” prije rasprave na plenarnoj sjednici Hrvatskog sabora.

Ocijenio je i cijelu izbornu proceduru “farsom, vodviljom i groteskom” ponovivši tezu o Švebu kao “špicenkandidatu” vladajućih dok su svi ostali kandidati za direktora HRT-a bili samo “statisti i naturščici kojima se treba diviti zbog volje za učestvovanje”.

Vilim Matula predložio je imenovanje Darija Špelića kao kandidata kojeg podupire zeleno-lijevi blok, a još jednom je upozorio na potencijalni sukob interesa Roberta Šveba pozvavši novinare da još detaljnije istraže poslovanje njegovih firmi s HRT-om.

Zvane Brumnić (Klub socijaldemokrata) ocijenio je proceduru izbora cirkusom u režiji vladajućih, ali i svojevrsnim novim dokazom da HDZ želi ovladati medijima.

U raspravi su, između ostalih, učešće uzeli i vanjski članovi Odbora – novinarka Đurđica Klancir i Saša Milošević iz Srpskog narodnog vijeća upozorivši na potencijalne koruptivne situacije, odnosno na mogućnost da se na sjednici Odbora o tome ponovno raspravlja u vrlo bliskoj budućnosti.

Glavnog direktora HRT-a na mandat od pet godina imenuje Sabor na plenarnoj sjednici većinom glasova svih zastupnika. Ako Sabor ne imenuje glavnog direktora HRT-a do četvrtka 21. oktobra, odnosno u roku 45 dana od 6. septembra kada je je istekao rok za podnošenje prijava kandidata, javni konkurs koji je bio objavljen krajem jula će se poništiti.

Prethodni članakBiH ima ogromne turističke resurse, ali ključ uspjeha je u strateškom djelovanju
Naredni članakVečernji list: U Hrvatskoj 40% ljudi zbog posla ima psihičke probleme