Odbor za Ustav Mostove inicijative razmatra u četvrtak?

Most (Foto Hina)

Predsjednik saborskog Odbora za Ustav i Poslovnik Dražen Bošnjaković potvrdio je u ponedjeljak da će se taj Odbor sastati najvjerovatnije u četvrtak, kako bi, nakon što je Most predao potpise za dvije referendumske inicijative, Saboru predložio svoj zaključak.

„Trebamo utvrditi još par detalja, no najizglednije je da će sjednica biti u četvrtak“, rekao je Bošnjaković Hini ne navodeći s kakvim bi zaključkom Odbor mogao ići pred Sabor.

„To ćemo vidjeti, utvrditi će se na sjednici“, kazao je.

Vrlo je šturo odgovorio i na upit o sastavu tijela koje će brojati, odnosno provjeravati oko 820.000 potpisa, koliko je Most prikupio za referendumske inicijative Odlučujmo zajedno i Dosta je stožerokracije!

„O tome ćemo na sjednici, ne mogu sada ništa više reći“, rekao je Bošnjaković.

U dijelu javnosti spominjalo se kako bi za brojanje potpisa moglo biti nadležno Državno izborno povjerenstvo (DIP), no u važećem Zakonu o referendumu takve odredbe nema.

Stoga, bude li se na tome ustrajavalo, Sabor će trebati pronaći proceduru da se to povjeri DIP-u, vodeći računa da je to nezavisno tijelo, kažu upućeni.

Most je prikupljene potpise u Sabor predao prošli ponedjeljak, a njegovi su zastupnici već u petak prozvali predsjednika Sabora da odugovlači s procedurom, poručujući mu da to „neće mirno gledati“.

Gordan Jandroković je njihove prozivke odbacio, te im poručio kako će sve biti napravljeno u skladu sa zakonom i rokovima te „puno brže“ nego je radio Most koji je 23. decembra prošle godine objavio da ima dovoljno potpisa, a predao ih mjesec dana kasnije.

Prethodni članakVečernji list: U dvije korona godine umrlo 18.000 penzionera više od prosjeka
Naredni članakUmro je bivši ministar Zvonimir Šeparović