OESS i SAD saglasni da se izbori u BiH trebaju održati u zakonskim rokovima

Kathleen Kavalec

Voditeljica misije OESS-a u Bosni i Hercegovini Kathleen Kavalec potvrdila je u petak kako ta organizacija podupire provedbu izbora u oktobru uprkos propasti međustranačkih pregovora o izmjenama Izbornog zakona.

“Radujemo se izborima u oktobru na kojima će građani BiH moći slobodno izraziti svoju volju”, kazala je Kavalec novinarima u Sarajevu. Učinila je to samo dan nakon što su iz Ambasade SAD u BiH također objavili poruku kako se izbori na jesen trebaju održati jer to znači poštivanje demokratije, ali i odredbi Daytonskog sporazuma.

U objavi na Twitteru iz Ambasade SAD-a su naveli i kako su “neutemeljene tvrdnje” onih koji govore da nema pretpostavki za provedbu izbora.

“Tvrdnje da ne postoje zakonski, politički ili tehnički preduvjeti za provedbu izbora su neutemeljene”, stoji u objavi kojom se evidentno aludira na stajališta lidera Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragana Čovića.

Njegova je teza da BiH nema važeći Izborni zakon jer je Ustavni sud BiH još 2016. godine odlučujući po prizivu Bože Ljubića stavio izvan snage odredbe koje su definirale način konstituiranja Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, a nova zakonska rješenja u parlamentu nisu donesena.

Taj problem predstavljao je ključnu zapreku i u pregovorima o izmjenama Izbornog zakona jer Stranka demokratske akcije (SDA) odlučno odbija rješenja koja bi značila uvođenje pravila po kojima glasovi birača ne bi jednako vrijedili.

Sve bošnjačke, srpske i građanske stranke iz BiH i nakon propasti posljednjeg kruga pregovora prošle sedmice potvrdile su kako kane učestvovati na izborima koje Centralna izborna komisija želi raspisati za prvu nedjelju u oktobru kako to nalaže postojeći Izborni zakon.

Voditeljica misije OESS-a Kavalec kazala je u petak kako svako može odbiti učestvovati na izborima no to ujedno znači rizik od gubitka mogućnosti kreiranja politika.

Američka diplomatkinja je potvrdila kako će OESS nastaviti poticati političke stranke zastupljene u parlamentu da se tamo do početka maja usvoji barem paket tehničkih poboljšanja izbornog procesa s čijim su se sadržajem tokom dosadašnjih pregovora bili usaglasili svi sudionici. On se svodi na bolje provjere identiteta birača, kontrolu nad radom biračkih odbora i pri brojanju glasačkih listića.

OESS je u petak predstavio rezultate istraživanja koje je pokazalo kako više od 40 posto građana smatra da su se izbori u BiH do sada provodili na nepravedni način, a njih gotovo 28 posto je na stajalištu da izborni rezultati nisu odraz autentične volje birača. Čak 43 posto ispitanika smatra da se najviše prevara zbiva tokom brojanja glasova na biračkim mjestima, a njih 39 posto misli da je veoma važno poboljšati i izmijeniti Izborni zakon.

“Nadam se da će ovo biti poziv na buđenje političarima i zastupnicima jer je jasno šta birači traže”, kazala je Kavalec koja je ujedno kritizirala ponašanje vladajućih stranka u BiH jer su njihovi zastupnici u Domu naroda državnog parlamenta u četvrtak odbili po hitnoj proceduri usvojiti zakone o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) i o sprečavanju sukoba interesa iako je to preduvjet da bi se ovoj zemlji mogao odobriti status kandidata za članstvo u EvOESSropskoj uniji.

Prethodni članakŠef Delegacije EU u BiH razočaran parlamentom, ništa od reformi
Naredni članakSezonsko pomicanje kazaljki ostaje i dalje na snazi