Omicron: Tokom božićnog vikenda u svijetu otkazano više od 5.600 letova

Aerodrom (Ilustracija Pixabay)

Aviokompanije otkazale su više od 5.600 letova tokom božićnog vikenda, dok kasne hiljade drugih letova u svijetu zbog varijante omicron virusa korona.

Prema stranici Flightaware, u subotu u 13:40 po srednjoevropskom vremenu bilo je otkazano blizu 2.500 letova, od kojih nešto više od 850 u i iz SAD-a, bilo međunarodnih ili unutarnjih veza. U svijetu je kasnilo više od 3.500 letova.

U petak je otkazano oko 2.400 letova, a 11.000 ih je kasnilo prema istom izvoru, koji za nedjelju predviđa 800 otkazanih letova.

Lufthansa, Delta i United Airlines su morali otkazati te letove nakon što su piloti, stjuardese i ostali članovi posade bili izloženih virusu.

Veliki broj zaraženih omicron varijantom diljem zemlje odrazio se na članove naših posada i osobe koje vode naše operacije, objašnjava kompanija United Airlines koja traži rješenja za putnike.

Delta Air Lines je otkazala 280 letova u subotu i 170 u petak, prema podacima Flightawarea.

Kineske aviokompanije odgovorne su za najviše otkazivanja, China Eastern je otkazala oko 540 letova ili više od četvrtine planiranih, dok ih je Air China otkazala 264, također blizu četvrtine planiranih.

Prema procjenama American Automobile Association, više od 109 miliona Amerikanaca je namjeravalo putovati avionom, vozom ili autom između 23. decembra i 2. januara, ili 34 posto više nego prošle godine.

Ti poremećaji nisu srećom poremetili turneju Djeda Mraza koju već 63 godine pomno prati Sjevernoameričko zapovjedništvo zrakoplovne obrane (NORAD) i navodi da je Djed Mraz već podijelio dvije milijarde poklona i nalazi se iznad Pakistana, rekao je general Eric Kenny.