Orban podržao Vučića i rekao da će zajedno uraditi “mnogo fantastičnih stvari”

Vučić i Orban (Foto N1)

Mađarski premijer Viktor Orban podržao je u subotu srbijanskog predsjednika uoči predsjedničkih i parlamentarnih izbora 3. aprila u Srbiji dolaskom na otvaranje obnovljene brze pruge Beograd-Novi Sad i poručio da će s Vučićem “uraditi još mnogo fantastičnih stvari”.

Orban, kojeg također 3. aprila očekuju izbori na kojima će pokušati osvojiti četvrti mandat, rekao je na ceremoniji da s predsjednikom Srbije želi promjeniti to što su se protekih sedam desetljeća povezivale zemlje u pravcu istok-zapad, a u međuvremenu je zaboravljeno “koliko je važno povezati sjever i jug”.

“Povezujemo dvije zemlje i dvije prijestolnice i tako ćemo olakšati život Srbima i Mađarima. Naši narodi imaju tešku historijsku sudbinu, ali kao rezultat saradnje s Vučićem, ova dva naroda danas su bliska, kao nikada ranije”, rekao je Orban u Novom Sadu gdje je Vučićem i članovima Vlade Srbije doputovao novim vozom obnovljenom dionicom koja je dio željezničkog koridora Beograd-Budimpešta.

Današnji dan “dokaz je da ćemo nas dvojica uraditi još mnogo fantastičnih stvari”, rekao je Orban i najavio da će željeznička linija do Budimpešte biti u prometu do 2025. godine.

“Srbi i Mađari moraju mnogo toga revidirati. Moram priznati da se nadam da ćemo u osmišljavanju planova Vučić i ja imati ulogu iduće četiri godine”, rekao je Orban, poručivši da će “sačuvati mađarsko-srpsko prijateljstvo i mir, jer rat razara a mir gradi”.

Prvi brzi voz na promotivnoj vožnji iz Beograda stigao je u Novi Sad za 33 minuta, moderniziranom dionicom koja je dio međunarodne pruge do Budimpešte, a među 270 putnika su, uz Orbana i Vučića, bili i srbijanska premijerka Ana Brnabić s članovima vlade, predstavnici izvođača radova iz ruske kompanije RŽD International i konzorcija kineskih kompanija.

Radovi na dionici do Novog Sada počeli su 2017. godine, procjenjuje se da su koštali oko 580 miliona dolara, a prugu kojom vozovi mogu ići brzinom od 200 kilometara na sat pregledao je njemački Deutsche Bahn.

“Srbija na ovaj način ide u budućnost, a pruga je simbol napretka naše zemlje”, istakao je Vučić.

On je rekao da je tokom vožnje brzom prugom dogovorio s Orbanom, da će, šta god da se dogodi, Srbija i Mađarska ponuditi jedna drugoj “što bude nedostajalo”.

Naglasio je kako “kad mnogi spuste glavu u Bruxellesu i na drugim mjestima, Mađari podignu glas” za Srbiju i njene građane.

“Srbija je trajno posvećena miru, stabilnosti, saradnji i prospreritetu i nadam se da će ova pruga pridonijeti tim trajnim ljudskim vrijednostima”, poručio je Vučić.