Organizacija za islamsku saradnju osudila Izrael, ponovila podršku Palestincima

Izraelska avijacija izvela je napade na području Pojasa Gaze, a pogođen je i izbjeglički kamp Es-Sati ( Ashraf Amra - Anadolu Agency )

Organizacija za islamsku saradnju (OIC) osudila je Izrael i ponovila podršku Palestincima, dok se smrtonosni sukobi nastavljaju.

OIC “najoštrije osuđuje ponovljene napade izraelskih okupacionih vlasti na palestinski narod”, saopćilo je u utorak panislamsko tijelo sa sjedištem u saudijskom gradu Džedi nakon hitne sjednice.

Također su osudili “izraelske okupacione snage za nastavak kolonijalnih programa – izgradnju naselja, pokušaj oduzimanja palestinske imovine, nasilno iseljavanje Palestinaca iz njihove zemlje”.

Tenzije su porasle zbog izraelskog planiranog iseljavanja Palestinaca iz okruga u istočnom Jerusalemu, koji Izrael smatra dijelom svoje prijestolnice, a Ujedinjene nacije smatraju okupiranim.

Nekoliko noći sukoba palestinskih demonstranata i izraelske policije, posebno oko kompleksa džamije Al-Aksa, eskalirali su u ponedjeljak navečer kada je došlo do ispaljivanja rafalne raketne vatre iz Gaze i smrtonosnih izraelskih zračnih napada u znak odmazde.

Izraelska vojska saopćila je da je od ponedjeljka iz Gaze prema Izraelu ispaljeno više od 600 raketa, uglavnom od Hamasa i grupe Islamski džihad.

U nagloj eskalaciji ubijena su najmanje 32 Palestinca u Pojasu Gaze i tri Izraelca, a ranjeno je na stotine osoba.

Saopćenje OIC-a slijedi nakon snažne osude Izraela od strane Saudijske Arabije zbog, kako kažu, “otvorenih napada koje su izraelske okupacione snage izvele protiv svetosti džamije Al-Aksa”.

Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije princ Fajzal bin Farhan održao je u utorak razgovore u Meki sa svojim turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom, dok Ankara nastoji poboljšati odnose nakon ubistva novinara Džamala Hašodžija 2018. godine u Istanbulu.

Razgovori su bili fokusirani na izraelsko-palestinsko pitanje, rekao je Čavušoglu, dodajući da se ulažu napori na organizaciji sastanka ministara vanjskih poslova OIC-a nakon Ramazanskog bajrama, prenosi AFP.

Prethodni članakBajram Muje Halvadžije: Bajramska priča Envera Čolakovića
Naredni članakBajramski običaji Bošnjaka