OSCAR DANSKOM FILMU: Žbanić ponosna na činjenicu da je film o Srebrenici ušao u uži izbor

Uoči dodjele Oscara bosanskohercegovačka redateljica Jasmila Žbanić kazala je kako vjeruje da je favorit za to prestižno priznanje dansko ostvarenje "Another Round", no dodala je kako su čuda ipak moguća. Nažalost, čudo se nije ispunilo, ali Žbanić je napomenula kako je ponosna na činjenicu da je njezin film koji podsjeća na genocid u Srebrenici iz 1995. godine uopće ušao u najuži izbor za najprestižniju filmsku nagradu.

Najboljim međunarodnom filmom na 93. dodjeli Oscara proglašen je danski film “Još jedna runda” redatelja Thomasa Vinterberga. Uz danski film nominirani su bili i “Better Days” (Hong Kong), “Kolektiv” (Rumunjska), “Čovjek koji je prodao svoju kožu” (Tunis) i “Quo vadis, Aida?” Jasmile Žbanić (BiH).

Film “Još jedna runda” s Madsom Mikkelsenom u glavnoj ulozi, govori o srednjoškolskim profesorima u krizi srednjih godina koji opijanjem pokušavaju naći smisao.

“Željeli smo snimiti film koji istražuje cijeli spektar opijanja, ali što je još važnije… željeli smo napraviti film koji slavi život”, rekao je Vinterberg posvetivši nagradu svojoj pokojnoj kćeri.

“Snimili smo ovaj film za tebe. Ti si dio ovoga čuda”, rekao je Vinterberg.

Uoči dodjele Oscara bosanskohercegovačka redateljica Jasmila Žbanić kazala je kako vjeruje da je favorit za to prestižno priznanje dansko ostvarenje “Another Round”, no dodala je kako su čuda ipak moguća. Nažalost, čudo se nije ispunilo, ali Žbanić je napomenula kako je ponosna na činjenicu da je njezin film koji podsjeća na Genocid u Srebrenici iz 1995. godine uopće ušao u najuži izbor za najprestižniju filmsku nagradu.

“Ovo je situacija u kojoj ne možeš izgubiti, jer je ovo vrh u našem poslu. Ali, bez obzira na to ekipa (producentske kuće) Deblokade, američki distributer, press-agent, ‘word sales’ i naši prijatelji, svi smo se lavovski borili da film pogleda što veći broj ljudi i da ima što veće šanse za nagradu”, kazala je Žbanić.

“Quo vadis, Aida” priča je o najstrašnijem ratnom zločinu počinjenom na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata, kada su pripadnici vojske i policije bosanskih Srba nakon osvajanja Srebrenice ubili više od osam hiljada bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Taj je strašni zločin prikazan iz perspektive Aide, prevoditeljice u nizozemskom bataljunu mirovnih snaga UN koja, suočena s kaosom, proživljava i osobnu dramu.

Film Jasmile Žbanić filmska je kritika do sada ocijenila iznimno uspješnim ostvarenjem, no danski film “Another Round” u svoj filmski život krenuo još u maju 2020. godine i imao distribuciju u SAD tako da su svi znali za njega, dok je Žnanićkino ostvarenje “kasnilo” pola godine u odnosu na glavnoga konkurenta.

Oscar za najbolju sporednu mušku ulogu pripao je Danielu Kaluuyi za ulogu Freda Hamptona, člana Crnih pantera u biografskoj drami “Juda i crni mesija”.

U istoj je kategoriji bio nominiran i Lakeith Stanfiled koji u filmu glumi Williama O’Neala, doušnika FBI-a koji se infiltrira među Crne pantere.

Film je bio nominiran i za najbolji film, originalni scenarij, fotografiju te originalnu pjesmu.

Uz Kaluuyu i Stanfielda u ovoj su kategoriji bili nominirani i Sacha Baron Cohen za ulogu u filmu “Čikaška sedmorka”, Leslie Odom za “One Night in Miami” i Paul Raci za “Zvuk metala”.

Film “Djevojka koja obećava”, redateljice i scenaristice Emerald Fennell, koji govori o studentici medicine koja se želi osvetiti za smrt najbolje prijateljice, žrtve silovanja, nominiran je u ukupno pet kategorija.

Uz onu za najbolji originalni scenarij, film je nominiran i za najbolji film, režiju, glavnu glumicu i montažu.

U kategoriji najboljeg originalnog scenarija bili su nominirani i filmovi “Juda i crni mesija”, “Minari”, “Zvuk metala”, “Čikaška sedmorka”.

Oscara za najbolji adaptirani scenarij dobili su Florian Zeller i Christopher Hampton za film “Otac”.

Redateljski debi francuskoga pisca Floriana Zellera govori o kćeri (glumi je Olivia Colman) koja posjećuje oca (Anthony Hopkins) oboljelog od demencije.

Osim u ovoj, film je nominiran u još pet kategorija – za najboljega glumca, najbolja žensku sporednu ulogu, montažu i scenografiju.

U kategoriji adaptiranog scenarija bili su nominirani i filmovi “Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime For Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan”, “Nomadland”, “One Night in Miami” i “The White Tiger”.

Konkurenciju za ovogodišnje Oscare s 10 nominacija predvodi film “Mank”, biografska drama o scenaristu Hermanu Mankiewiczu.

Zbog pandemije covida 19 ovogodišnja dodjela održava se dva mjeseca kasnije nego što je planirano, a održava se u Dolby Theatreu i na losanđeleskom kolodvoru Union Station koji zbog svoje veličine omogućuje poštivanje odgovarajuće fizičke distance.

Prethodni članakBESTEŽINSKI PROSTOR BOSANSTVA: Zašto naši intelektualci bježe od nacionalnog imena Bošnjak
Naredni članakRama nakon izbora u Albaniji: Narod je rekao svoje, treba ga poslušati