Osniva se nova stranka Bošnjaka u Republici Hrvatskoj?

Prilično intenzivno u kuloarima se spominje pokretanje nove političke stranke među Bošnjacima u Republici Hrvatskoj. Nakon što su sve stranke što službeno što neslužbeno prestale postojati, aktuelno rukovodstvo SABAH-a razmišlja o pokretanju nove političke stranke u kojoj bi se našli nedavno izbačeni članovi SDAH, ali i dijelovi SABAH-a bliski ovoj ideji. O samom imenu stranke, njenom sjedištu i svjetonazoru pokretači ove inicijative još nemaju konkretnu ideju.

Iz dobro obaviještenog izvora saznajemo kako su neki od razloga potpuna terenska atrofiranost SABAH-a koji praktički ne postoji nigdje osim u Istarskoj županiji, gdje su i najaktivnije članice s najbogatijim programskim sadržajem. Upravo iz tog razloga govori se o ideji da nova politička stranka krene iz Istre jer bi u startu tamo jedino i imala uporište. Ipak, pitat će se nešto i tamošnje Bošnjake, ali i lokalni IDS koji zasigurno neće biti sklon ovakvoj ideji.

Dodatan razlog je činjenica da je SABAH nakon nedavno održanih manjinskih izbora debelo izgubio većinu u Koordinaciji županijskih vijeća te da je terenski utjecaj maksimalno okopnio.

Međutim, temeljni razlog osnivanja stranke su predstojeći parlamentarni izbori jer je težnja da se putem novoosnovane stranke neko kandidira za predstavnika Bošnjaka u Hrvatskom Saboru. Takav rasplet najviše bi na ruku išao Ermini Lekaj Prljaskaj.

Upit o osnivanju stranke i njenoj važnosti poslali smo inicijatorima ideje, ali nam do objave ovog članka nisu odgovorili.

Prethodni članakHrvatska: Ambasadorica BiH posjetila predstavnike Vijeća Bošnjaka
Naredni članakU Stocu osvanuo mural s kartom fašističke NDH