Osumnjičeni za ubistvo saudijskog novinara Khashoggija uhapšen u Francuskoj

Jamal Khashoggi

Jedan od osumnjičenih za ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija uhapšen je u utorak na aerodromu Roissy kod Pariza pri ukrcaju na let za Rijad, izjavili su policijski i pravosudni izvori.

Hapšenje se dogodilo nekoliko dana nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron razgovarao u Saudijskoj Arabiji s najmoćnijim čovjekom kraljevine, princom Mohammedom bin Salmanom kao prvi zapadni čelnik koji je posjetio zaljevsku monarhiju od ubistva Khashoggija.

“Pozdravljam hapšenje jednog od Jamalovih ubojica danas u Francuskoj”, napisala je na Twitteru njegova zaručnica Hatice Cengiz. “Francuska bi mu trebala suditi za njegov zločin ili ga izručiti nekoj zemlji koja je sposobna i spremna istinski istražiti i njega i osobu koja mu je naredila da ubije Jamala”.

Khashoggi, kritičar princa Mohammeda, posljednji put bio je viđen kako ulazi u saudijski konzulat u Istanbulu 2. oktobra 2018. godine. Turski dužnosnici vjeruju da je njegovo tijelo raskomadano i izneseno iz konzulata. Ostaci mu još nisu pronađeni.

Policijski izvor je muškarca uhapšenog u utorak imenovao kao Khaleda Aedha Al-Otaibija, bivšeg pripadnika kraljevske garde Saudijske Arabije.

Uhapšen je na temelju naloga koji je Turska izdala 2019. godine, a francuski tužitelji pokrenut će postupak za izručenje toj zemlji.