Otpor Orbanu u Budimpešti: Ulica Ujgurskih mučenika

Gradonačelnik Budimpešte Gergely Karacsony najavio je promjenu imena četiri ulice u Budimpešti, prenosi BBC. Nova imena ulica ukazuju na neke kineske zločine i sporne teme između Kine i Zapada. Razlog tome je otpor gradonačelnika prema otvaranju kineskog sveučilišta Fudan u Budimpešti. Otvaranje kampusa tog uvaženog kineskog sveučilišta odobrila je vlada Viktora Orbana.

Imena ulica su Dalaj lamina ulica (ukazuje na kinesku okupaciju Tibeta), Slobodni Hong Kong, Ulica ujgurskih mučenika (odnos Kine prema Ujgur manjini) i Ulica biskupa Xie Shiguang (katolički biskup uhićen u Kini četiri puta).

Ujedno, ovo su četiri teme na koje je službeni Peking vrlo osjetljiv, a vrh Kine ne voli ni razgovor o njima. Kina je danas odgovorila na potez gradonačelnika i nazvala ga “ne vrijednim čak ni prezira”, prenosi AFP.

Gradonačelnik Budimpešte izjavio je da se boji kako “Kina kupuje utjecaj”. Fudan će biti prvo kinesko sveučilište na tlu Europe. Mađarski Direkt36 nabavio je povjerljive dokumente prema kojima će izgradnja kampusa koštati 1.8 milijardi $, od čega će 1.5 milijardi biti pokriveno kreditom kineske banke. Cijena kampusa veća je od cjelokupnog davanja mađarske vlade za visoko obrazovanje u 2019.

Prethodni članakKerempuh: 45. Dane satire Fadila Hadžića otvara predstava iz Mostara
Naredni članakHrvatska javnost ignorira bošnjačku manjinu, ali imamo veći problem, a on je…