Ove subote otvorenje izložbe u čast Ahmeda Muradbegovića

Izložba fotografija djela književnika Ahmeda Muradbegovića, koja će se otvoriti u Kinu Valli ove subote, 16. septembra u 19:30 sati, najavljena je na današnjoj konferenciji za medije Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre (NZBI).

Riječ je, naime, o skeniranim primjercima ulomaka književnih djela svestranog umjetnika Muradbegovića koji će se prikazati na subotnjoj izložbi koju NZBI organizira u saradnji s Muzejom književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine te Bošnjačkom zajednicom kulture “Preporod”. O izložbi su govorile sekretarica Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre Mirela Čaušević te dugogodišnja članica Aida Muradbegović.

“Očekujemo da se odazovu svi kojima je to zanimljivo, a vjerujem da hoće, budući da je književnik Ahmed Muradbegović zaista istaknuta ličnost u bošnjačkoj, bosanskohercegovačkoj, ali i hrvatskoj književnosti”, rekla je Čaušević dodavši da je sama ideja izložbe nastala u saradnji s partnerima u organizaciji, ali i zahvaljujući dugogodišnjoj članici NZBI Aidi Muradbegović kojoj se na ovaj način odaje priznanje za doprinos razvoju i očuvanju bošnjačke kulture u Istri.

Aida Muradbegović, nećakinja književnika Muradbegovića kojem se ovim putem obilježava 51. godišnjica smrti, istaknula je književnikovu svestranost vezanu uz stvaralaštvo koje nije ostalo samo na pjesništvu i drugim pisanim djelima, već je obuhvatalo i pozorišnu, pa i muzičku umjetnost te saradnju s istaknutim umjetnicima prošlog stoljeća poput Branka Gavelle.

Ulaz na subotnje otvorenje koje će pratiti i prigodan kulturno-umjetnički program je besplatan, a izložba, čija je autorica Đana Kukić, bit će postavljena u Kinu Valli do 25. septembra.

Prethodni članakHrvatska: Ambasador Turske održao predavanje polaznicima Škole za mlade BNV-a
Naredni članakU Zagrebu se sastali ambasadori BiH i Turske Elma Kovačević-Bajtal i Yavuz Selim Kiran