Pahor: Prespor proces eurointegracija pridonosi jačanju nacionalizma u regiji

Pahor i Vučić (Foto STA)

Proces uključivanja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju suviše je spor i zbog toga ponovno jačaju politički nacionalizmi te izjave o promjenama granica koje ugrožavaju mir i sigurnost u regiji, rekao je predsjednik Slovenije Borut Pahor u nedjelju za vrijeme posjete Srbiji.

“Posljednjih nekoliko godina upozoravao sam, činim to i danas, da je proces uključivanja regije suviše spor, zbog čega ponovo jačaju politike nacionalizma i promjene granica, koje su opasne za mir i sigurnost”, istakao je Pahor na zajedničkoj konferenciji za medije u Beogradu s Aleksandarom Vučićem.

Pojedine izjave o promjeni granica ugrožavaju mir i sigurnost na Zapadnom Balkanu, rekao je Pahor nakon razgovora sa srbijanskim domaćinom.

Istakao je da je proširenje Unije jedini odgovor na rast nacionalizma i ideja o promjeni granica.

Na pitanje hoće li EU osuditi izjave albanskih dužnosnika o ujedinjenju Kosova i Albanije, Pahor je objasnio da “nema nadležnosti ni mandat” da odgovara u ime EU-a, ali je njegovo stajalište da se takvim izjavama produbljuje zabrinutost.

Vučić: Reforme provodimo zbog vlastitih građana

Predsjednik Slovenije, koja do kraja godine predsjeda Evropskom unijom, drži da i EU i države aspiranti na članstvo u pogledu kandidature, reformi i eurointegracijskog procesa trebaju “uraditi više nego u proteklim godinama” kako bi EU ubrzanim i iskrenim procesom pregovora s državama ubrzala njihov put pridruživanja Uniji.

“Ako EU kaže da ćemo otvoriti klastere – hvala. Ako neće da otvorimo klastere – opet hvala. Mi reforme provodimo zbog svojih građana”, rekao je Vučić.

On je istakao da svaki razgovor “može biti kamen u kući mira” koja se pokušava izgraditi u regiji.

Za odnose Srbije i Slovenije ocijenio je da su “na izuzetno visokoj razini” uz međusobno povjerenje i uvažavanja.

“Svaki naš susret pridonosi razvoju naših dobrih odnosa i time sam i više nego zadovoljan”, rekao je Vučić uz zahvalu Pahoru na posjetu Beogradu i očekivanje da će odnosi sa Slovenijom biti još bolji.

Pahor u ponedjeljak treba posjetiti Kosovo i razgovarati s kosovskom predsjednicom Vjosom Osmani te s premijerom Albinom Kurtijem, a u Beogradu je najavio da će se u Prištini zauzeti za primjenu Briselskog sporazuma kojega je cilj normaliziranje odnosa Srbije i Kosova.

Prethodni članakPremijer Plenković čestitao Hanuku
Naredni članakUtrka protiv vremena u procjeni varijante virusa korona omicron