Palmer i Eichhorst “oprezni opimisti” u nastavku pregovora o izbornoj reformi u BiH

Matthew Palmer (Foto Anadolija)

Američki i evropski posrednici u pregovorima o izmjenama Izbornog zakona u Bosne i Hercegovine izjavili su u petak kako su “oprezni optimisti” da će se na sastanku u Neumu približiti stajališta političkih stranaka i konačno doći do rješenja. 

Matthew Palmer i Angelina Eichhorst su nakon odvojenih pregovora sa stranačkim čelnicima u Sarajevu ranije ove sedmice većinu njih kao i stručnjake OESS-a i Venecijanske komisije Vijeća Evrope okupili u Neumu gdje u hotelu iza zatvorenih vrata pokušavaju usaglasiti rješenja za izmjene Izbornog zakona i Ustava BiH.

Nakon prvog kruga pregovora, Palmer i Eichhorst su novinarima izjavili kako su ohrabreni načinom na koji razgovori teku iako još nije ništa riješeno.

“Oprezno smo optimistični”, kazala je Eichhorst ocijenivši da je rasprava “kvalitetna i konstruktivna”.

“Puno je posla pred nama, ali dobro smo počeli”, rekao je Palmer koji je ozračje u kojemu se razgovara opisao “pozitivnim i ozbiljnim”.

Sudionici sastanka u petak razgovaraju o tehničkim rješenjima koja bi trebala poboljšati integritet izbornog procesa poput stabilnog finansiranja, kvalitenih popisa birača i izmjena koje bi garantirale tačnost brojanja glasova.

U subotu i nedjelju na dnevnom bi redu trebala biti pitanja poput načina biranja članova kolektivnog predsjedništva BiH i zastupnika u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

To je za političke stranke s hrvatskim predznakom ključno pitanje pregovora i žele rješenja kojima će se osigurati tzv. legitimno predstavljanje hrvatskog naroda u tijelima vlasti.

Na razgovorima u Neumu, koji bi trebali trajati do kraja sedmice, učestvuju čelnici Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović i Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović te predstavnici nekih opozicionih stranaka iz FBiH.

Socijaldemokratska partija BiH, Naša stranka i Demokratska fronta Željka Komšića odbile su poziv u Neum, gdje nema ni predstavnika stranaka iz entiteta Republika Srpska. Neki od njih trebali bi se pridružiti pregovorima u subotu kao članovi parlamnetarne radne grupe za izmjene Izbornog zakona.

Prethodni članakUkrajinska crna lista: Milanović među ubicama, špijunima, piscima i muzičarima
Naredni članakProšle godine u Hrvatskoj upisano 3.987 doktoranata, 61,5 posto na Sveučilištu u Zagrebu