Papa Franjo: Prestati s praksom vraćanja migranata u nesigurne zemlje

Papa Franjo

Papa Franjo je danas pozvao da se prekine s praksom vraćanja migranata, spašenih na moru, u Libiju i druge nesigurne zemlje gdje trpe “nehumano nasilje”.

Pozvao je i međunarodnu zajednicu da pronađe konkretne načine za upravljanje migracionim tokovima na Mediteranu.

U obraćanju na Trgu Svetog Petra papa Franjo je izrazio bliskost i solidarnost s hiljadama migranata, izbjeglica i drugih kojima je potrebna zaštita u Libiji, prenosi Anadolija.

“Toliko je ovih muškaraca, žena i djece izloženo nehumanom nasilju. Još jednom tražim od međunarodne zajednice da održi obećanja u potrazi za zajedničkim rješenjima koja su konkretna i trajna za upravljanje migracijskim tokovima u Libiji i cijelom Mediteranu”, rekao je papa Franjo.

Smatra da se mora prestati s praksom vraćanja migranata u nesigurne zemlje i dati prioritet spašavanju ljudskih života na moru.

Italija i Malta našle su se pod kritikama zagovornika ljudskih prava zbog toga što su migrante ostavili na prepunim spasilačkim čamcima prije nego što su im dodijelili sigurnu luku.

Zvaničnici UN-ove agencije za izbjeglice i organizacije za ljudska prava dugo su osuđivali uslove pritvorskih centara za migrante u Libiji, navodeći da se tamo dešavaju premlaćivanja, silovanja i drugi oblici mučenja.