Papa Franjo umirovio Vrhnbosanskog nadbiskupa Puljića, nasljednik Vukšić

Kardinal Vinko Puljić (Foto Fena)

Papa Franjo umirovio je u subotu Vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića kojega će na čelu čelu Vrhbosanske nadbiskupije naslijediti dosadašnji nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić, objavljeno je u Vatikanu i Sarajevu. 

Vijest o umirovljenju nadbiskupa Puljića objavila je u subotu istovremeno Sveta stolica na svojim internetskim stranicama, dok je nadbiskupima Puljiću i Vukšiću papinu odluku u prostorijama Nadbiskupske rezidencije u glavnom gradu Bosne i Hercegovine objavio otpravnik poslova u Apostolskoj nuncijaturi mons. Amaury Medina Blanco, objavila je Vrhbosanska nadbiskupija.

Kardinal Puljić je u septembru 2020. godine ponudio odreknuće od službe budući je navršio 75 godina života što mora učiniti po Kanonskome pravu.

Za Vrhbosanskog nadbiskupa Vinka Puljića je prije punih 31 godine imenovao papa Ivan Pavao II. Tokom rata ostao je u opkoljenom Sarajevu.  Zbog ustrajnog nastojanja oko prekida sukoba i međusobnog pomirenja, poziva na dijalog papa Ivan Pavao II ga je 30. oktobra 1994. godine imenovao kardinalom Svete Rimske Crkve.

Time je postao prvi kardinal u historiji BiH. Učestvovao je na konklavama 2005. i 2013. godine, na kojima su za Pape izabrani Benedikt XVI i Franjo.

Dobio je brojna priznanja zbog neumornog zalaganja za jednakopravnost svih naroda, zaustavljanje rata na ovim prostorima te za izgradnju pravednog društva.

Zbog toga mu je dodijeljen počasni doktorat iz humanističkih nauka koji je 1995. godine dodijelilo državni univerziteta Grand Valley u Grand Rapidsu u američkoj državi Michigan, kao i počasni doktorat dodijeljen 15. marta 2001. u gradu Arequipi (Peru) na katoličkom univerzitetu Santa Maria.

S umirovljenjem prestaje njegovo upravljanje Vrhbosanskom nadbiskupijom, ali i sve službe koje je imao u Biskupskoj konferenciji BiH.

Njegov nasljednik Tomo Vukšić je svećenik Mostarsko-duvanjske biskupije gdje je zaređen 29. juna 1980. godine. Obnašao je brojne crkvene dužnosti, a neko vrijeme boravio je u Papinskom hrvatskom zavodu svetog Jeronima.

Doktorirao je 1991. godine na Papinskom orijentalnom institutu s tezom Odnosi između pravoslavnih i katolika u BiH od 1878. do 1903.

Tomo Vukšić je profesor istočne teologije, ekumenizma i patrologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu (od 1991. godine), kanonskoga prava (2000-2006. godine), ekumenske teologije i patrologije na Teološkom institutu u Mostaru od 1991. do sada.

Predavač je na poslijediplomskom studiju na KBF-u u Zagrebu od 2005. Prvim vojnim ordinarijem u BiH imenovao ga je papa Benedikt XVI 1. februara 2011. godine. Nakon preuzimanja dužnosti u obraćanju je rekao kako će među prioritetima njegova poslanja biti izgradnja sloge i suživota, “ljubomorno pazeći da se poštuju i čuvaju dostojanstvo svakoga čovjeka i naroda te pojedinačna ljudska prava i kolektivna prava svakoga naroda i manjinskih grupa”.

Liturgijsko predstavljanje nadbiskupa Vukšića narodu bit će u sarajevskoj katedrali u subotu, 12. marta ove godine, izvijestili su iz Vrhbosanske nadbiskupije.

Prethodni članakVečernji list: Na minimalcu 52.000 radnika
Naredni članakBiH: Pregovori o izbornoj reformi još traju, Palmer i Eichhorst i dalje optimisti