Papa zahvalio novinarima što su pomogli razotkriti seksualne skandale u Crkvi

Papa Franjo

Papa Franjo u subotu je zahvalio novinarima što su pomogli u otkrivanju skandala o svećeničkom seksualnom zlostavljanju koje je Rimokatolička crkva prvobitno pokušala zataškati.

Papa je pohvalio, kako je kazao, “misiju” novinara i novinarstva. Istakao je kako je ključno da novinari izađu “na teren” i razotkriju šta se događa u vanjskom svijetu jer se samo tako mogu suprotstavili dezinformacijama na internetskim stranicama.

“Zahvaljujem vam jer nam govorite o tome šta u Crkvi nije kako treba biti, jer ste nam pomogli da takve stvari ne gurnemo pod tepih, kao i za glas koji ste dali žrtvama zlostavljanja”, rekao je Papa.

Franjo je govorio na svečanosti održanoj u čast dvoje vatikanskih dopisnika veterana, Philipa Pullelle iz Reutersa i Valentine Alazraki iz meksičke Noticieros Televise, koji su tokom svojih dugih novinarskih karijera pokrivali događaje iz Vatikana.

Skandali o seksualnom zlostavljanju u crkvenim redovima na naslovnice su dospjeli 2002. godine, kada je američki list The Boston Globe objavio seriju članaka u kojima je razotkrio obrazac svećeničkog zlostavljanja maloljetnika i raširenu kulturu zataškavanja takvih informacija unutar Crkve.

Od tada Crkvu u brojnim zemljama svijeta tresu skandali. Posljednja je razotkrivena u Francuskoj, gdje je velika istraga iz oktobra otkrila da su francuski svećenici u zadnjih 70 godina seksualno zlostavljali više od 200.000 djece.

Kritičari su optužili Franju da je presporo reagirao na skandale otkako je 2013. postao poglavar Katoličke crkve. Predbacuju mu i da je vjerovao svojim kolegama svećenicima, a ne riječima brojnih žrtava zlostavljanja.

No 2018. Franjo je pokušao ispraviti greške iz prošlosti. Tada je javno priznao da je pogriješio u čileanskom slučaju zlostavljanja te je obećao da Crkva više nikad neće pokušati prikriti takva zlodjela.

Godine 2019. pozvao je na “sveobuhvatnu borbu” protiv takvih zločina koje treba “zbrisati s lica zemlje”.

U subotu je, među ostalim rekao da je misija novinara “razjasniti, učiniti svijet manje nejasnim mjestom te omogućiti onima koji u njemu žive da ga se manje boje”.

Da bi u tome uspjeli, novinari moraju izbjeći tiraniju stalne prisutnosti na internetskim i društvenim mrežama, istakao je Papa.

“Ne može se sve reći putem e-pošte, telefona ili ekrana”, pojasnio je ons.

Prethodni članakWWF: Lika i Gorski kotar pozitivan primjer suživota čovjeka i medvjeda
Naredni članakHrvatska bogatija dvije milijarde kuna godišnje iz EU-a fondova